16 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος προφήτης Αγγαίος. Καταγόταν από την φυλήν του Λευΐ και γεν­νήθηκε στην Βαβυλώνα μετά την αιχμαλωσίαν των Ισραηλιτών. Νέος επέστρε­ψε στην Ιερουσαλήμ και προφήτευσε την γέννησιν του Χριστού και την επι-στροφήν των Ισραηλιτών από την Βαβυλώνα. Ήταν έντιμος, ενάρετος, αγαπά-το και ετιμάτο από όλους ως ένδοξος και μέγας προφήτης.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Μαρίνος, Πρόμος και Ιλάριος. Ο Μαρίνος ήταν Ρω­μαίος και από νεαρή ηλικία μετείχε της βουλής. Επειδή αρνήθηκε να θυσιάση στα είδωλα υποβλήθηκε σε πολλά βασανιστήρια χωρίς να πάθη ουδέν. Με την προσευχή του κατεκρήμνισε τα είδωλα. Μετά από αυτά απεκεφαλίσθη. Οι μάρτυρες Πρόμος και Ιλάριος εθανατώθησαν με ξίφος.

3) Οι άγιοι Μέμνων, αρχιεπίσκοπος Εφέσσου, Μόδεστος, αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων και Νικόλαος, πατριάρχης Κων/πόλεως. Ο άγιος Μόδεστος έζησε κατά τον 7ον αιώνα και διεκρίθη σαν μοναχός. Μετά την άλωσι της Ιερουσα­λήμ υπό των Περσών, την αιχμαλωσίαν του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Ζαχαρία και την αρπαγήν του Τιμίου Σταυρού, έγινε αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων και εργάσθηκε με ζήλο δια την ανοικοδόμησι του καταστραφέντος ναού της Ανα­στάσεως και την ενίσχυσιν των χριστιανών. Όταν επέστρεψεν ο Ζαχαρίας ο Μόδεστος του παρέδωσε τον πατριαρχικόν θρόνον στον οποίον έγινε πάλι πα­τριάρχης μετά τον θάνατον του Ζαχαρίου το 632. Εξεδήμησεν ειρηνικά εις Κύ­ριον το έτος 634.

Η αρίδιμος και θαυματουργός βασίλισσα Θεοφανώ σύζυγος του σοφότατου βασιλέως Λέοντος.

Εθνικά γεγονότα. Σαν σήμερα το 1803 οι ηρωικοί Σουλιώτες μάχονται σκληρά εναντίον των ορδών του Αλή πασά.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός στον τομέα Ηπείρου δρα δια περιπόλων και πυροβολικού.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία μάχεται μάχες προφυλακών.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπό­λους.

Το 1940 στο αλβανικό μέτωπο ο ελληνικός στρατός με τοπικές επιχειρήσεις κερδίζει εδάφη από τον εχθρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: