12 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος και Θεοφόρος Σπυρίδων, επίσκοπος Τριμιθούντος, ο θαυμα­τουργός. Έζησε κατά τους χρόνους του μεγάλου Κωνσταντίνου. Γεννήθηκε στην Κύπρο από γονείς πτωχούς και έμαθε ολίγα γράμματα. Ήταν δε βοσκός προβάτων. Κατά τους διωγμούς των χριστιανών καταδικάστηκε και απεστάλη σε καταναγκαστικά έργα όπου υπέστη ατύχημα στον δεξιόν οφθαλμόν και στο αριστερό πόδι. Όταν εσταμάτησαν οι διωγμοί επέστρεψε στην πατρίδα του, ενυμφεύθη και ζούσε ζωήν ενάρετον και χριστιανικήν. Αργότερον μετά τον θά­νατον της γυναικός του δια τας αρετάς του εξελέγη επίσκοπος Τριμιθούντος Κύπρου. Και σαν επίσκοπος ήταν απλός, άκακος, ταπεινός και ελεήμων. Έλα­βε μέρος στην πρώτην Οικουμενικήν Σύνοδον το 325 και δια θαύματος το ο­ποίον έκαμε με μιαν κεραμίδα συνετέλεσε ώστε ένας φιλόσοφος υποστηρικτής του Αρείου να πιστεύση εις τον Χριστόν. Ο άγιος παρέδωσε το Πνςύμα του εις ηλικίαν 78 χρονών. Το λείψανο του μετεφέρθη από την Κύπρο στην Κωνστα-ντινούπολι και μετά την άλωσι της Κων/πόλεως μετεφέρθη στην Κέρκυρα όπου και σήμερον ευρίσκεται.

2) Ο άγιος μάρτυς Συνετός. Βασανίσθηκε και απεκεφαλίσθη.

3) Ο άγιος ιερομάρτυρας Αλέξανδρος αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων.

4) Οι άγιοι Αμωναθάς, Άνθος και Ιωάννης μητροπολίτης Ζιχνών.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 626 ο Ηράκλειτος νικά τους Πέρσες και λαμ­βάνει τον Τίμιον Σταυρόν, φονεύει δε στη μάχη τον αρχηγόν του περσικού στρατού.

Το 1822 οι Έλληνες μετέφεραν τους Τούρκους αιχμαλώτους του Ναυπλίου στη Σμύρνη (είχαν παραδοθεί με συμφωνία). Το 1825 οι Αιγύπτιοι έφτασαν στην Κέρκυρα.

Το 1912 περιορίζεται η δράσις του ελληνικού στρατού εις δράσιν πυροβολι­κού εναντίον του Μπιζανίου- οχυρού που προστάτευε τα Ιωάννινα. Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία. Το 1920 ο ελληνικός στρατός δρα με περιπόλους.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται μικρές επιθέσεις τουρκι­κών στρατευμάτων.

Το 1940 οι ιταλικές δυνάμεις ενισχυθείσες επιτίθενται θυελλωδώς εναντίον των Ελληνικών δυνάμεων και ουδέν επιτυγχάνουν. Η ιταλική αεροπορία εβομ-βάρδισε την Λευκάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: