11 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Δανιήλ ο στυλίτης. Καταγόταν από την Μεσοποταμίαν της Συ­ρίας. Ο πατέρας του ωνομάζετο Ηλίας και η μητέρα του Μάρθα και ήσαν άτε-κνοι. Δι' αυτό παρεκάλουν τον Θεόν να τους χαρίση τέκνον. Ο Θεός εισάκου­σε την προσευχήν των και η Μάρθα εγέννησε τον Δανιήλ, τον οποίον εις ηλι­κίαν 5 χρονών αφιέρωσε εις τον Θεόν, όπως είχε υποσχεθή. Ο ηγούμενος της μονής τον εκράτησεν και εις ηλικίαν 12 χρονών τον έκαμε μοναχόν. Μετά από ολίγα χρόνια εταξίδευσε μαζί με τον ηγούμενον στους Αγίους Τόπους. Κατόπιν πήγε στην Αντιόχεια και την Κωνσταντινούπολι όπου έμεινεν στον ναό του Αρ­χιστρατήγου Μιχαήλ. Εκεί εθαυματούργει. Έγινε πρεσβύτερος και τον περισ-σότερον καιρόν ζούσε επάνω σε στύλον. Εξεδήμησεν εις Κύριον εις ηλικίαν 80 χρόνων.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Αειθαλάς και Ακεψεής. Κατάγονταν από την πόλιν της Περσίας Αρβήλ. Ο Αειθαλάς ήταν ιερέας των ειδώλων και έγινε χριστιανός, ο δε Ακεψεής ήταν διάκονος. Συλληφθέντες από τους ειδωλολάτρες ωμολόγησαν με παρρησίαν τον Χριστόν και απεκεφαλίσθησαν.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Μείραξ, Βαρσαβάς, Τερέντιος, Βικέντιος, Αιμιλιανός και Βεβαία.

4) Οι άγιοι Λουκάς ο νέος στυλίτης, Λεόντιος και Νίκων.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1823 οι αδελφοί Αντώνιος και Ραφαήλ Σωσά-ναι, οι αδελφοί Κώτσοι, ο Βουλομάρχος και πολλοί άλλοι εισεπήδησαν εντός του φρουρίου Γραμβούσης Κρήτης, για να το καταλάβουν, αλλ' αποτυγχάνουν. Εντός του φρουρίου εφονεύθησαν οι τρεις αδελφοί Κώτσοι, Ραφαήλ, Σωσάνας, Βουλομάρκος, Σουλιώτης, Παπαδάκης.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός μάχεται εναντίον των Τούρκων έξω των Ιωαν­νίνων.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία. Το 1920 σε όλο το μέτωπο στην Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων. Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία συνάπτει μάχες περιπόλων. Το 1940 συνεχίζεται η επίθεσι των Ελλήνων εναντίον των Ιταλών στο μέτω­πο της Αλβανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: