10 Οκτωβρίου, 2010

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ – 8/10/2010

Αρχιεπίσκπος 4

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου της Ιεραρχίας ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο Μακαριώτατος για την κριτική που δέχθηκε από ορισμένους αρχιερείς τους απάντησε να μην αγωνιούν, και προέτρεψε τα ΜΜΕ να αντιμετωπίζουν κάποιες συζητήσεις με ευχάριστη διάθεση. Την ίδια στιγμή όμως έδωσε μια σαφή απάντηση σε όλους όσοι έσπευσαν να επικρίνουν την Εκκλησία για την απόφασή της να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

«Δεν πρόκειται περί ανησυχίας. Πρέπει να βλέπετε ορισμένες ερωτοαπαντήσεις με λίγο χιούμορ. Μου είπαν ότι υπάρχει φόβος να ταυτιστώ με ορισμένα πρόσωπα ή με ορισμένες καταστάσεις. Τους είπα μην φοβάστε δεν κινδυνεύω, δεν είμαι από αυτούς τους ανθρώπους» απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος στους δημοσιογράφους. Ερωτηθείς εάν είναι προκλητική η συμμετοχή της Εκκλησίας, με 27 εκατ. ευρώ, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ ο αρχιεπίσκοπος ήταν ξεκάθαρος. «Δεν είναι καθόλου προκλητικό.

Η Εκκλησία διαθέτει τόσα και περισσότερα για φιλανθρωπικό έργο. Αλλά η Εκκλησία έχει σκέψεις και για το μέλλον. Όταν δηλαδή η οικονομία γενικότερα της χώρας βρίσκεται σε κίνδυνο η Τράπεζα δίνει την ευκαιρία ώστε  και η οικονομία της χώρας να ανακάμψει και τη δυνατότητα να βοηθήσουμε πολύπλευρα» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Το κάνουμε με πολύ ρίσκο αυτό το εγχείρημα διότι τα χρήματα αυτά δεν τα είχαμε, τα δανειστήκαμε και τα βάλαμε εκεί όχι για να κερδίσουμε. Και σε περίπτωση που κερδίσουμε το έχουμε πει ότι αυτά τα κέρδη δεν θα πάνε πουθενά αλλού. Ούτε στις τρύπες του Δημοσίου, ούτε σε ομόλογα της Εκκλησίας αλλά σε κοινωνικό έργο για τους ανθρώπους που υποφέρουν» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Ήταν μια από τις καλύτερες Ιεραρχίες» διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος. Όμως ο Αρχιεπίσκοπος ρωτήθηκε και για τους νέους και τα προβλήματά τους. «Να μη δειλιάζουν, μη τους πιάνει πανικός. Να έχουν θάρρος, αισιοδοξία και να είναι βέβαιοι ότι όταν έχουν αρχές και αξίες μέσα τους, όταν έχουν Θεό μέσα τους δεν θα νικηθούν. Θα κερδίσουν».

Την Πέμπτη ο μητροπολίτης Φθιώτιδος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επισημάνει στον Αρχιεπίσκοπο τον κίνδυνο να κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει «μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση» . «Δεν κινδυνεύω, μην έχετε αγωνία» απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος. Προηγουμένως είχε δεχθεί για άλλη μια φορά κριτική από μητροπολίτες για τους χαμηλούς τόνους που κρατάει έναντι της Πολιτείας ενώ την περασμένη Τέταρτη είχε δεχθεί τα πυρά του Μητροπολίτη Καισαριανής ο οποίος του καταλόγισε προσπάθεια διαγραφής του έργου του προκατόχου του, μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: