10 Οκτωβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι μάρτυρες Ευλάμπιος και Ευλαμπία οι αυτάδελφοι. Κατάγονταν από τη Νικομήδειαν, ήσαν ωραίοι, περιφανείς και ευσεβείς. Ο Ευλάμπιος μη υποφέρων να υβρίζεται ο αληθινός Θεός κατοίκησε στην έρημον, όπου έζη με εγκράτειαν. Μετά ήρθε στην πόλιν κηρύττων την ευσέβειαν ενώπιον των ειδω­λολατρών. Δια τούτο εφυλακίσθη και ωδηγήθη ενώπιον του ηγεμόνος και διε­τάχθη να θυσιάση εις τους θεούς, αλλά ο άγιος όχι μόνον ηρνήθη, αλλά συνε-βούλευε τον ηγεμόνα, ο οποίος εξωργισθείς τον υπέβαλε σε βασανιστήρια. Όταν τον μετέφερον εις τον βωμόν να θυσιάση εκρήμνισε με τον λόγον του τα είδωλα, οι δε παρόντες επίστευσαν. Την ώραν εκείνην παρουσιάσθη η αδελφή του Ευλαμπία και υπεβλήθη μαζί με τον Ευλάμπιον σε βασανιστήρια. Ο ηγε-μών τους απεκεφάλισε.

2) Ο άγιος Βασιανός. Καταγόταν από την Ανατολήν και έζησε επί ευσεβέ­στατου βασιλέως Μαρκιανού. Ήλθεν εις την Κων/λιν όπου έκτισε ναόν στο όνομα του. Ήτο ενάρετος και είχε περί τους 300 μαθητάς και μεταξύ αυτών την αγίαν Ματρώνα. Προσέφερε πολλές υπηρεσίες. Γιάτρευσε ασθενείς και εθαυματούργει. Εξεδήμησε ειρηνικά εις Κύριον.

3) Ο άγιος Θεόφιλος ο ομολογητής.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 ο ελληνικός στόλος καταπλέει εις Μύκο-νον, συναντά τον τουρκικόν και ναυμαχεί.

Το 1823 ο τουρκικός στόλος κανονιοβολεί την Σκίαθο.

Το 1912 οι ελληνικές δυνάμεις δια θυελλώδους επιθέσεως εναντίον των ο­χυρών θέσεων των Τούρκων εις Σαραντάπορο κατορθώνουν και εκδιώκουν αυτούς από τα καλώς οχυρωμένα στενά. Η 4η ελληνική μεραρχία απελευθερώ­νει τα Σέρβια, εις τα οποία οι Τούρκοι προ της αναχωρήσεως των κατέσφαξαν 70 κατοίκους μεταξύ των οποίων και δύο ιερείς.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία συνεχίζεται ο αγώνας περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπό­λους.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία οχυρώνει τις θέσεις στη γραμμή άμυνας που διέταξε το στρατηγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: