15 Οκτωβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Λουκιανός. Καταγόταν από τα Σομόσατα Συρίας από γονείς ευ­γενείς και χριστιανούς. Σε ηλικία 12 χρόνων οι γονείς του απέθανον και ο Λουκιανός εμοίρασεν εις τους πτωχούς τα υπάρχοντα και πήγε στην Έδεσσαν, όπου εβαπτίσθη και έγινε μοναχός. Σα μοναχός ασκήθηκε εις την αρετήν και την μελέτην των θείων Γραφών. Δια την θαυμασίαν αρετήν του έγινε ονομα­στός και εχειροτονήθη πρεσβύτερος Αντιοχείας. Η φήμη του ωδήγησε τους ει­δωλολάτρες οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον εβασάνισαν έως ότου εξεδήμησε εις Κύριον. Ο άγιος Λουκιανός εκκαθάρισε τας βίβλους και διώρθωσε σφάλ­ματα, με τα οποία είχον νοθεύσει αυτές.

2) Ο άγιος Σαβίνος επίσκοπος.

3) O άγιος Βάρσος επίσκοπος Εδέσσης.

4) Ο άγιος Ευθύμιος ο νέος από την Αγκυρα.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1912 οι απελευθερωτικές ελληνικές δυνάμεις υπό την ηγεσίαν του διαδόχου της Ελλάδος Κωνσταντίνου μάχονται σκληρώς εναντίον των Τούρκων εις τα πέριξ των Γρεβενών υψώματα.

Η 7η ελληνική μεραρχία απηλευθέρωσε την Αικατερίνη.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία καταδιώκει Τούρκους άτακτους.

Το 1920 η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας μάχεται εναντίον των Τούρκων στο Τζεντίς Μ. Ασίας.

Το 1921 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία η ελληνική στρατιά που κατε-δίωξε τους Τούρκους πέρα από το Σαγγάριο κατόπιν διαταγής του επιτελείου συμπτυχθείσα σε θέσεις καθωρισμένες δέχεται επιθέσεις τουρκικών αποσπα­σμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: