09 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι Θεοπατέρες Ιωακείμ και Άννα. Εγένοντο πρόξενοι παγκοσμίου χα­ράς και σωτηρίας με την γέννησιν της θηγατέρας των αειπαρθένου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου Μαρίας. Διότι εκ της Θεοτόκου δια της γεννήσεως του Χρι­στού επήγασεν η χαρά και σωτηρία του κόσμου. Η κυρίως όμως μνήμη της τε­λετής των Θεοπατόρων εορτάζεται την 25ην Ιουλίου.

2) Ο άγιος μεγαλομάρτυρας Σεβηριανός. Καταγόταν από την Σεβάστειαν και έζησε κατά το έτος 320. Κατ' εκείνην την εποχήν ο διώκτης των χριστιανών άρχων Λυσίας πήγε εις Σεβάστειαν, εβασάνισε και εθανάτωσε τους αγίους τεσσαράκοντα μάρτυρες. Εκεί έμαθε ότι ο Σεβηριανός όχι μόνον κηρύττει τα χριστιανικά δόγματα και εξευτελίζει τους ψευδωνύμους Θεούς τους, αλλά ότι και τους τεσσαράκοντα μάρτυρες αυτός εστήριξεν στην πίστιν των και ότι τα πλούτη του μοιράζει στους πτωχούς. Αμέσως διέταξε και συνέλαβον το Σεβη-ριανόν. Ο μάρτυρας με απαράμιλλον παρρησία απάντησε στις προκλήσεις του άρχοντος και με ασύγκριτο καρτερία υπέμεινε σειρά σκληρών βασανιστηρίων παραδώσας τελικώς το Πνεύμα του εις τον Θεόν.

3) Ο άγιος Χαρίτων. Εφονεύθη δια ξίφους.

4) Ο άγιος Θεοφάνης ο ομολογητής.

5) Ο άγιος Ιωσήφ ο θαυματουργός, ο Ρώσος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 έξω των Πατρών στην θέσιν Σαράβαλι έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι. Στο μετόχιο του μοναστηρίου Ομπλού έξω των Πατρών οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων και τους τρέπουν σε φυγή. Στην θέσιν Πουρναρόκαμπος Πατρών, οι Τούρκοι ενίκησαν.

Το 1825 οι Έλληνες φρουροί του Μεσολογγίου καταστρέφουν χαρακώματα των Τούρκων πολιορκητών.

Το 1918 το ελληνικό σύνταγμα Γαργαλίδη μάχεται εναντίον των Γεμανο-βουλγάρων εις Σερμενλή Μακεδονίας.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους εναντίον των Τούρκων.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μ. Ασίας συνεχίζουν την σύ-μπτυξιν των επί της γραμμής Δορυλαίου-Αφιόν. Οι Τούρκοι παρενοχλούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: