30 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος ιερομάρτυρας Γρηγόριος επίσκοπος Μεγάλης Αρμενίας. Κατα­γόταν από βασιλικός γένος και γεννήθηκε το έτος 240. Από μικρός εστάλη στην Καισάρειαν της Καππαδοκίας όπου εδιδάχθη τα πρώτα γράμματα και τα δόγματα της χριστιανικής θρησκείας και βαπτίσθηκε χριστιανός. Όταν έγινε βασιλεύς της Μεγ. Αρμενίας ο Τυριδάτης, τον εκάλεσε να του δώση μεγάλα αξιώματα και να γίνει ειδωλολάτρης. Επειδή ο άγιος ηρνήθη τα αξιώματα, ο βασιλεύς διέταξε και τον εβασάνισαν. Τέλος τον έρριξε μέσα σε βρωμερό λάκ­κο όπου έζησε 15 χρόνια. Εν τω μεταξύ ο βασιλεύς περεφρόνησε και ο Γρηγό­ριος, κατόπιν οπτασίας που είδεν η αδελφή του βασιλέως, εκλήθη και εθερά-πευσε τον βασιλέα. Κατόπιν η βασιλική οικογένεια και οι άρχοντες επίστευσαν εις τον Χριστόν. Όταν έγινε επίσκοπος ο Γρηγόριος εβάπτισε τον βασιλέα και όλους τους Αρμενίους χριστιανούς. Περιώδευσε όλην την Αρμενίαν και εδίδα­ξε και εβάπτισε χιλιάδες χριστιανούς. Οι Αρμένιοι κατεκρήμνισαν τους ειδω­λολατρικούς ναούς και έκτισαν χριστιανικούς. Περί το τέλος της ζωής του έφυ­γε εις ένα ερημητήριον και εκεί παρέδωσε το πνεύμα τους εις τον Κύριον.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Ριψιμία, Γαϊανή και οι Τριάκοντα παρθενομάρτυρες, οι εβδομήκοντα μάρτυρες, οι δύο οσιομάρτυρες γυναίκες, οι μάρτυρες Στρατόνικος και Μαρδόνιος και οι άγιοι χίλιοι μάρτυρες.

3) Οι άγιοι όσιοι Γρηγόριος και Μιχαήλ.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Έλληνες πυρπολητές πυρπολούν το τουρκικόν δικάταρτον πλοίον πλησίον του Υψολίθαρου Ζακύνθου.

Το 1822 ο αιγυπτιακός στόλος μετά στρατευμάτων καταπλέει στην Σούδαν Κρήτης.

Στην θέσιν Φουστάνα της Λοκρίδος οι Έλληνες υπό τον Γκούραν επιτίθε­νται εναντίον των Τούρκων.

Το 1826 στο Σοποτόν Καλαβρύτων οι Έλληνες υπό τον Λεχωρίτην έδωσαν μάχη κατά των Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι.

Εντός της Ακροπόλεως εφονεύθη ο I. Γκούρας.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δέχεται επιθέσεις άτακτων Τούρκων.

Το 1920 στη Μ. Ασία οι εμπόλεμοι Έλληνες και Τούρκοι δρουν με περιπό­λους.

Το 1921 στο μέτωπον Μικράς Ασίας γίνεται δράση περιπόλων και αποσπα­σμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: