29 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγος Κυριάκος. Γεννήθηκε στην Κόρινθον το έτος 448. Η μητέρα του ωνομάζετο Ευδοξία, ο πατέρας του Ιωάννης και ήταν ιερέας. Ο Κυριάκος από μικρός διεκρίνετο δια την ευσέβειάν του και ανεγίγνωσκε τις αγίες Γραφές. Σε ηλικία 18 χρόνων εγκατέλειψε την οικίαν του και τους συγγενείς του και πήγε στα Ιεροσόλυμα και αφιερώθη εις τον Θεόν. Στην αρχή πήγε στην μονήν του Μεγάλου Ευθυμίου και στη συνέχεια ασκήτευσε πλησίον του οσίου Γεράσιμου, ο οποίος πολύ τον αγάπησε. Ο άγιος Κυριάκος πήγε σε διάφορα μοναστήρια κατά την μακράν περίοδον της ασκητικής του ζωής και διεκρίθη δια την πίστιν του, τους ασκητικού αγώνες και την αντοχή του και δια τα θαύματα του. Εξε­δήμησεν εις Κύριον σε ηλικίαν 108 ετών.

2) Ο άγιος μάρτυρας Γοβδελαάς και οι Δάδας, Κασδόος και Κασδόα. Ο Βοβδελαάς ήταν γιος του βασιλέως των Περσών Σαβωριου (330 μ.Χ.) και κα-τηχήθη στην χριστιανικήν θρησκείαν από τον συγγενή του Δάδαν. Όταν έμαθε ο βασιλεύς ότι ο γιος του είναι χριστιανός τον υπέβαλε εις πάμπολλα βασανι­στήρια και επειδή αυτός έμεινε πιστός εις τον Χριστόν διέταξε και διεμελίσθη το σώμα του και διεσκορπισθη. Ομοίως διεμελίσθη το σώμα του Δάδα. Η Κασ­δόα, αδελφή του Γοβδελαά, εφονεύθη δια ξύλων, ο δε Κασδόος με σπάθη.

3) Οι άγιοι 150 μάρτυρες της Παλαιστίνης οι άγιοι Τρύφων, Τρόφιμος και Δορυμέδων, οι μάρτυρες αγία Πετρωνία και αγία Γουδελία.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1918 οι ελληνικές δυνάμεις στο Μπέλες εκ­διώκουν κατόπιν λυσσώδους μάχης τους Γερμανοβουλγάρους.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία μάχονται μάχες προφυλακών

Το 1921 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επεκράτησεν ησυχία.

Το 1922 υπεγράφη ανακωχή μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: