28 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος και ομολογητής Χαρίτων γεννήθηκε στο Ικόνιον της Μικράς Α­σίας και ανετράφη σε παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Όταν εμεγάλωσε έγινε περιβόητος δια την ευσέβεια και αρετή του. Κατά τους διωγμούς των χριστια­νών συνελήφθη και ωδηγήθη ενώπιον του βασιλικού κριτηρίου. Εκεί διετάχθη να αρνηθή τον Χριστόν και να θυσιάση στα είδωλα. Ο Χαρίτων έδωσε αποστο­μωτικές απαντήσεις στον κριτήν δια τούτο αφού εβασανίσθη σκληρά και κατε-πληγώθη στο σώμα και εφυλακίσθη. Εν τω μεταξύ έπαυσαν οι διωγμοί και α­ποφυλακίσθηκε, έφυγε δε δια τα Ιεροσόλυμα. Στο δρόμο όμως ληστές τον συ-νέλαβον και τον μετέφεραν στο σπήλαιόν των. Όταν οι ληστές έλειπον μια έχι-δνα έχυσε το δηλητήριόν της στο κρασί των ληστών και όταν αυτοί επέστρεψαν και ήπιαν πέθαναν. Ο άγιος ελύθη από Αγγέλους. Με τους θησαυρούς που είχον οι ληστές έκτισεν ο όσιος εκεί την Λαύραν Φαράν, όπου εφιλοξένει πολ­λούς, πολλά δε χρήματα εμοίρασε στους πτωχούς. Αργότερα έφυγε από το μοναστήριον τούτον και έκτισε και άλλα τρία μοναστήρια εις διάφορα ερημικά μέρη. Προείδε τον θάνατον του και προσευχόμενος παρέδωσε την ψυχήν του εις τον Κύριον.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Μάρκος ο ποιμένας, Αλέξανδρος, Αλφειός και Ζώσιμος οι αυτάδελφοι, Νίκων, Νέων, Ηλιόδωρος και οι λοιπές Παρθένες και Παίδες. Οι μάρτυρες αυτοί έζησαν στην πόλιν της Πισιδίας το έτος 290. Ομολογήσαντες τον Χριστόν εβασανίσθησαν και απεκεφαλίσθησαν.

3) Ο άγιος Ευστάθιος ο Ρωμαίος και ο Μάρκος Αλέξανδρος με τους τριάκο­ντα μάρτυρες. Αυτοί εφονεύθησαν με ξίφος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1918 οι ελληνικές δυνάμεις στο Μακεδονικον μέτωπον συλλαμβάνουν αρκετόν αριθμόν Γερμανοβουλγάρων κατόπιν της νί­κης των στο όρος Περιστέρι.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες προφυλακών.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα δια πυροβολικού και περι­πόλων.

Το 1921 ολήκληρη η στρατιά στη Μ. Ασία στο μέτωπο άμυνας τη δέχεται επιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: