14 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η Ύψωσις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Ο Μέγας Κωνσταντίνος πολέμων κατά του Μαξέντιου είδε στον ουρανόν το σημείον του Σταυρού με τις λέξεις «Εν τούτω νίκα». Αφού δε έκαμε ομοίαν σημαίαν κατετρόπωσε τον Μαξέντιον. Μετά έστειλε την μητέρα του Αγίαν Ελένην εις Ιεροσόλυμα. Για να ανεύρη τον Τίμιον Σταυρόν. Η αγία ενεργήσασα ανασκαφήν βρήκε στον Γολγοθάν τον Σταυρόν του Χριστού και των δύο ληστών και έκτισεν εκεί τον Ναόν της Αναστάσεως και εκεί ύψωσε τον Τίμιον Σταυρόν. Μετά πάροδον 300 ετών, το 614 οι Πέρσες κυριεύσαντες την Παλαιστίνην έλαβον σαν λάφυρο τον Τίμιον Σταυρόν. Ο βασιλεύς του Βυζαντινού κράτους Ηράκλειτος όμως τους ενίκησε και πήρε τον Ζωοποιόν Σταυρόν τον οποίον το έτος 628 έφερεν στην Κωνσταντινούπολιν, το δε επόμενον έτος μετέφερε και ύψωσε πάλιν στον ναόν της Αναστάσεως του Κυρίου.

2) Ο άγιος Μακάριος ήταν μαθητής του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Νήφωνος και επεθύμει να μαρτυρήση. Δι' αυτό πήγε στην Θεσσαλονίκην το 1527 και ήρχισε να διδάσκη τους Μωαμεθανούς τον Χριστόν. Αυτοί τον συνέ-λαβον τον εκτύπησαν με μαχαίρια και ξύλα και τον φυλάκισαν. Μη δεχθείς δε να αλλαξοπιστήση εβασανίσθη και απεκεφαλίσθη.

3) Οι άγιοι μάτυρες Πάπας, Θεοκλής και Βαλερισνός το νήπιον. Ο Πάπας υποβλήθηκε σε βασανιστήρια εξεδήμησεν εις Κύριον. Ο Θεοκλής και το νή­πιον εφονεύθησαν με ξίφος.

4) Η αγία ΙΙλακίλλη η βασίλισσα.

5) Η κοίμηση του Αγίου πατέρα Ιωάννου Χρυσοστόμου.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1919 στη Μ. Ασία μεταξύ των εμπολέμων Ελ­λήνων και Τούρκων σημειώνεται δράση πυροβολικού και περιπόλων.

Το 1920 στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός μάχεται εναντίον των Τούρκων στην περιοχή Ουσάκ.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας εδέχθησαν σφο-δράν επίθεσιν των Τούρκων στο Αφιόν Καραχισάρ. Οι ελληνικές δυνάμεις α-γωνισθείσες σθεναρά εξεδίωξαν τους Τούρκους.

Το 1922 ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, κατόπιν αξιώσεως των επαναστατών τριανδρίας παραιτείται υπέρ του υιού του Γεωργίου.

Το 1943 βυθίζεται παρά την Σκιάθον το ελληνικόν υποβρύχιον Λάμπρος Κατσώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: