13 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Τα εγκαίνια του Ναού της Αναστάσεως του Χριστού. Τούτον έκτισεν επί του λόφου του Γολγοθά ο Μέγας Κωνσταντίνος εκεί όπου εσταυρώθη ο Χρι­στός.

2) Ο άγιος μάρτυς Κορνήλιος ο εκατόνταρχος. Έζη στην Καισάρειαν της Παλαιστίνης ήταν σύγχρονος των Αποστόλων και πριν βαπτισθή ήταν ευσεβής, ενάρετος και ελεήμων. Φωτισθείς υπό Αγγέλου εκάλεσε από την Ιόππη τον απστολον Πέτρον, ο οποίος τον εδίδαξε τα δόγματα της χριστιανικής θρη­σκείας και τον εβάπτισε. Ακολούθησε έπειτα τον απόστολον σε πολλά μέρη διδάσκων τον αληθινόν Θεόν. Πήγε στην πόλιν των Σκέψεων δια να διδάξη τους κατοίκους της. Εκεί συλελήφθη υπό του ηγεμόνος και εβαπτίσθη. Με την προσευχήν του αγίου εκρημνίσθη ο ναός των ειδωλολατρών και καταπλάκωσε την σύζυγον και τον γιο του ηγεμόνα, οι οποίοι δια της προσευχής του αγίου ουδέν έπαθον. Ο Δημήτριος είδε το θαύμα επίσπευσε με τους ανθρώπους του, εις τον Χριστόν και εβαπτίσθησαν υπό του αγίου. Αποσύρθηκε έπειτα σε τό­πον ερημικόν, προείπε το τέλος του και με προσευχή και ύμνους εξεδήμησεν εις Κύριον.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Στράτων, Κρονίδης, Λεόντιος και Σεραπίων, Γορδιανός και Σέλευκος, Μακρόβιος, Ουαλέριος ή Ουαλεριανός, Λουκιανός, Ζωτικός και Ηλεί. Αλλοι εκρεμάσθησαν, άλλοι ερρίχθηκαν στη θάλασσα και στα θηρία και άλλοι εφονεύθησαν με ξίφος.

4) Οι άγιοι Πέτρος και Ιερόθεος ο Νέος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1826 στην Αθήνα οι Έλληνες υπό τον Μα­κρυγιάννη κατόπιν σκληράς μάχης έτρεψαν σε φυγήν τους Τούρκους.

Το 1920 στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός μάχεται εναντίον των Τούρκων στην περιοχή Ουσάκ.

Το 1921 οι τουρκικές δυνάμεις στον τομέα του Αφιόν Καραχισάρ επιτίθε­νται σφοδρά εναντίον των Ελλήνων με τον σκοπόν την απόκοπήν του ανεφο­διασμού των. Οι ελληνικές δυνάμεις παρά την σφοδράν επίθεσιν κρατούν σθε­ναρά τις θέσεις των.

Το 1922 η επαναστατική τριανδρία αξιώνει την παραίτησιν του Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: