12 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Αυτόνομος. Ήταν επίσκοπος στην Ιταλίαν και κατά τον διωγμόν των χριστιανών επί Διοκλητιανού, πήγε στη Βιθυνία. Εκεί δίδαξε, οικοδόμησε ναόν και εχειροτόνησε διάκονον τον Κορνήλιον, στην οικίαν του οποίου εφιλο-ξενείτο. Έπειτα πήγε στην Λυκαονίαν και άλλα μέρη της Ασίας και εδίδαξε τον λόγον του Θεού. Τέλος έφθασε στο χωρίον «Λίμναι» και εδίδαξε. Οι χρι­στιανοί τόσον ενεθουσιάσθησαν από τη διδασκαλία ώστε συνέτριψαν τα είδω­λα των ειδωλολατρών. Οι ειδωλολάτρες τότε εξαγριωθέντες εφόνευσαν τον Αυτόνομον. Το λείψανόν του ενεταφιάσθη υπό ευσβών γυναικών και επί του τάφου του εκτίσθη ναός.

2) Ο άγιος Κουρνούτος καταγόταν από το Ικόνιον όπου έγινε και αρχιε-ρεύς. Ενώ εδίδασκε, συνελήφθη από τους διώκτες του και βασανισθείς απάν­θρωπος απεκεφαλίσθη.

3) Ο άγιος Θεόδωρος επειδή εκήρυττε με παρρησίαν τον Χριστόν στην Α-λεξάνδρειαν, συνελήφθη από τους απίστους, οι οποίοι αφού τον έδειραν και τον εστεφάνωσαν με αγκάθια, με διαταγήν του ηγεμόνος τον απεκεφάλισαν.

4) Ο άγιος μάρτυς Ιουλιανός, καταγόταν από την Γαλάτειαν και επί Διο­κλητιανού συλελήφθη από τους ειδωλολάτρες και ομολογήσας με παρρήσιαν τον Χριστόν, εφονεύθη με ξίφος.

5) Οι άγιοι μάρτυρες Μακεδόνιος, Θεόδουλος, Τατιανός και Ωκεανός, εθα-νατώθησαν με ξίφος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 490 π.Χ. η μάχη του Μαραθώνα. Οι 10.000 Έλληνες ενίκησαν 100.000 Πέρσες.

Το 1822 ο ελληνικός στόλος κυριεύει πλοίον έμφορτον εφοδίων, το οποίον ηθέλησε να τροφοδότηση τους πολιορκουμένους Τούρκους του Ναυπλίου. Ο τουρκικός στόλος φθάνει στον κόλπον του Ναυπλίου.

Το 1829 στην θέσιν Πέτρα Λεβαδείας έγινε η τελευταία μάχη του Αγώνος. Οι Έλληνες υπό τον Δημ. Υψηλάντην αδελφόν του πρωταρχίσαντος τον Αγώνα Αλ. Υψηλάντου ενίκησαν κατόπιν σκληρού αγώνος τους Τούρκους.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία οι εμπόλεμοι Τούρκοι και Έλληνες μάχο­νται με περιπόλους.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός μάχεται με τον τουρκικόν στην περιοχή του Ουσάκ.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας εγκαθίστανται επί της γραμμής Δοριλαίου-Αφιόν Καραχισάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: