10 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιες μάρτυρες Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα. Οι τρεις αυ­τές παρθένες ήσαν αδελφές και κατάγονταν από την Βιθυνίαν. Οι γονείς τους ήσαν ευγενείς και χριστιανοί και έδωσαν σε αυτές καλή ανατροφή. Δια την αγάπην των προς τον Χριστόν, εγκατέλειψεν την πατρίδα των και πήγαν στην έρημον σε υψηλόν τόπον όπου ασκήτευον. Μετά πάροδον αρκετού χρόνου έλα-βον την Χάριν του αγίου Πνεύματος και εφανερώθησαν στους ανθρώπους τους οποίους εθεράπευον από τις ασθένειες και τα πονηρά πνεύματα. 'Οταν τα θαύ­ματα των έγιναν γνωστά στον ηγεμόνα της περιοχής. Αυτός εκάλεσε τις τριες παρθένες να αρνηθούν τον Χριστόν. Ο ηγεμόνας τότε διέταξε τους δήμιους και τας εβασάνισαν και τέλος τις εθανάτωσαν. Ευσεβείς χριστιανές γυναίκες όμως έθαψαν τα τίμια λείψανα των τριών αυτών παρθενομαρτύρων.

2) Ο άγιος μάρτυρας Βαρυψαβάς και Ία. Ο Βαρυψαβάς επειδή εθαυματoύργει με την δύναμιν του Χριστού εφονεύθη από τους απίστους με ξύλα. Η μάρ­τυς Ία εφονεύθη με ξίφος.

3) Ο άγιος Πέτρος, επίσκοπος Νικαίας.

4) Η αγία Πουλχερία, η βασίλισσα.

5) Οι άγιοι απόστολοι Απελλής, Λούκας και Κλήμης.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1824 έξω της Ικαρίας ο ελληνικός στόλος με τον Μιαούλη εναυμάχησε με τον τουρκικόν και τον έτρεψε σε φυγή.

Το 1827 οι ναύαρχοι Κόρδικτων, Δεριγνύ και Έυδεν έστειλαν έγγραφον στον Ιμβραήμ όπως απέχη πάσης εχθροπραξίας.

Το 1919 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράση πυροβολικού και περιπό­λων.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις συνεχίζουν την στρατηγικήν σύμπτυξιν των επί της γραμμής Δορυλαίου-Αφιόν Καραχισάρ. Οι Τούρκοι ασκούν ελλαχίοτην πίεσιν.

Το 1922 η τριανδρία Φωκά-Πλαστήρα-Γονατά αναλαμβάνει επαναστατικά) δικαίω την εξουσίάν της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: