25 Αυγούστου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Βαρθολομαίος. Ήταν μαθητής του Χριστού, περιερχόμενος δε διαφόρους τόπου εκήρυττε το όνομα του Ιησού. Τέλος έφθασε στην μεγάλην Αρμενίαν και εκεί εσταυρώθη και παρέδωκε το πνεύμα. Το λείψανον του έρι­ξαν στην θάλασσαν μετεφέρθη υπό των κυμάτων στην νήσον Μπάραν της Σικε­λίας και από εκεί εις Βενεβέντο.

2) Ο άγιος απόστολος Τίτος. Καταγόταν από το γένος του Μίνωνος βασιλιά της Κρήτης. Μετέβη στην Παλαιστίνην, άκουσε τον Κύριον και είναι από τους 120 που έλαβον το άγιον Πνεύμα κατά την επιφοίτησιν. Χειροτονήθηκε επί­σκοπος, περιώδευσεν πολλά μέρη και τέλος έφθασε εις Κρήτην όπου έζησε τον υπόλοιπον βίον του.

3) Οι άγιοι πατέρες Επιφανιος και Ιωάννης, αρχιεπίσκοποι Κωνσταντινου­πόλεως.

4) Ο άγιος Μηννάς, επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στα Βασιλικά Υπάτης οι Έλληνες ο­πλαρχηγοί Γκούρας, Πανουργίας, Δυοβουνιώτης, Μούσγος, Κοντοβόπουλος, Καλύβας μετά των παλληκαριών των επιτίθενται εναντίον των Τούρκων και τους τρέπουν σε φυγή.

Το 1823 παρά την Κάτζα Αττικής έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Οι Έλληνες έτρεψαν σε φυγή τους Τούρκους.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία καταδιώκει Τούρκους άτακτους.

Το 1920 το Α' σώμα ελληνικού στρατού ενεργεί προς Ουσάκ επιθέσεις και καταδιώκει τους Τούρκους.

Το 1921 στο μέτωπον του Σαγγαρίου οι Τούρκοι αναλαμβάνουν επίθεσιν εναντίον όλων των ελληνικών δυνάμεων. Οι Έλληνες κρατούν σθεναρώς τις θέσεις των.

Το 1922 οι ελληνικές δυνάμεις της Μικράς Ασίας συνεχίζουν την υποχώρη-σίν των προς Μαγνησίαν.

Το 1949 οι εθνικές δυνάμεις μάχονται σκληρώς εναντίον των δυνάμεων των κομμουνιστών επί των οχυρών θέσεων του Γράμμου και εκδιώκουν αυτάς προς το Αλβανικό έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: