08 Ιουλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[3][5]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος μεγαλομάρτυς Προκόπιος. Είχε γονείς τον Χριστόφορον, ο ο­ποίος ήταν ευσεβής και απέθανε νέος και την Θεοδοσίαν, η οποία ήταν πλού­σια και συγκλητική το αξίωμα. Ονομάζετο Νεανίας και εδιδάχθη παρά της μη­τρός του, η οποία ήταν ειδωλολάτρης. Η μητέρα του δια του χρυσού έδωσε εις αυτόν το αξίωμα του δουκός Αλεξάνδρειας. Αυτός με δύο τάγματα στρατού κατεδίωκε τους χριστιανούς. Μίαν ημέραν εβάδιζε προς την Απάμειαν της Συ­ρίας εγένετο σεισμός, έπεσε κεραυνός και ακούσθηκε η φωνή του Κυρίου και του είπε «Νεανία, που θέλεις να υπάγης και κατά τίνος μάχεσαι;» Κατόπιν τούτου έκαμε Σταυρόν, επήγεν στην Αλέξανδρε ιαν και με τον Σταυρόν ενίκησε τους Αγαρηνούς πολλοί δε επίστευσαν και έγιναν χριστιανοί καθώς και η μητέ­ρα του Θεοδοσία. Τότε ωδηγήθη εις τον ηγεμόνα Ουλκίωνα και ωμολογήσας τον Χριστόν εβασανίσθη και εξεδήμησε προς Κύριον.

2) Η αγία Θεοδοσία, μητέρα του αγίου Προκοπίου, οι αγίες

3) Οι άγιοι Θεόφιλος του Αθω και Προκόπιος ο Ρώσος.

δώδεκα γυναίκες οι συγκλιτικές, οι άγιοι δύο τριβούνοι Αντίοχος καιΝικόστρα-τος και ο άγιος Αβδάς. Αυτοί εφονεύθησαν δια ξίφους.

4) Ο άγιος Αναστάσιος ο νέος. Καταγόταν από τα Ιωάννινα και εύρε μαρ-
τυρικόν θάνατον δια ξίφους εις Κων/πολιν το έτος 1743.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο ελληνικός στόλος υπό τους I. Τομπά-ζην, Αποστόλην, Σαχτούρην, Τσαμαδόν και Βούλγαρην καίει οκτώ τουρκικά φορτηγά πλοία και ένα πολεμικόν παρά το Τσαγκλί.

Το 1825 έξω της Τριπόλεως οι Έλληνες υπό τον Υψηλάντην μάχονται ενα­ντίον των Τούρκων του Ιμβραήμ.

Το 1913 στο βουλγαρικόν μέτωπον οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται ενα­ντίον των Βουλγάρων και καταλαμβάνουν τα υψώματα 1300, 1900 και 1650.

Το 1919 στη Μ. Ασία σε ολόκληρο το μέταυιο επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία μάχεται τον τουρκικό με μάχες περιπόλων.

Το 1921 οι Τούρκοι ανασυνταχθέντες προβαίνουν παρά το Δορύλαιον εις σφοδράν επίθεσιν εναντίον των δυνάμεων της Ελληνικής στρατιάς της Μ. Α­σίας. Οι Έλληνες αμύνονται σταθερώς (η περίφημος μάχη του Σεντί Γαζή και Εσκή Σεχήρ) απώλειαι Ελλήνων 20 αξιωματικοί και 120 οπλίτες νεκροί και 250 τραυματίες.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και αποσπά­σματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: