06 Ιουλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Σισώης ο Μεγάλος. Γεννήθηκε στην Αυγυπτο κατά τας αρχάς του 4ου αιώνος, όταν ζούσε ο μέγιστος των ασκητών Αντώνιος. Από μικρή ηλι­κία αγάπησε τον Χριστόν και εξήλθεν στην έρημον και έγινεν ασκητής. Πήγε κατόπιν στο όρος του οσίου Αντωνίου και ασκήθηκε. Εκεί έμεινε 72 έτη αγωνι­ζόμενος υπεράνθρωπα και εθαυματούργει. Εξεδήμησε ειρηνικά εις Κύριον.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Φιλήμων, Άρχιππος και Ονήσιμος. Εμαρτύρησαν ο μεν Φιλήμων σταυρωθείς, ο Αρχιππος συρόμενος από άλογα και ο Ονήσιμος φονεύθηκε με ξίφος.

3) Οι μάρτυρες Λουκία και Ρήξος. Απεκεφαλίσθησαν στην Καμπανίαν της Ιταλίας αφού ωμολόγησαν με παρρησίαν τον Χριστόν. Μαζί με αυτούν απεκε­φαλίσθησαν και άλλοι 24 μάρτυρες.

4) Ο άγιος Αστείος, επίσκοπος Δυρραχίου. Έζησε κατά το έτος 98 και δια την πίστιν του, εβασανίσθηκε και Εσταυρώθη και παρέδωσε το πνεύμα τους εις Κύριον.

5) Οι άγιοι Απολλώνιος, Αλεξανδρίων και Επίμαχος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 ο Δράμαλης καταλαμβάνει την Ακροκό-ρινθον. Η ελληνική κυβέρνησις εγκαταλείπει το Ναύπλιον και επιβιβάζεται στα πλοία.

Το 1824 στην πεδιάδα Αττικής οι Έλληνες υπό τους Γκούραν και Ευμορφό-πουλον, κατόπιν μάχης τρέπουν σε φυγή τους Τούρκους. Στο Μενίδιον Αττικής οι Έλληνες υπό το Βάσον Μαυροβουνιώτην νικούν τους Τούρκους.

Το 1913 συνεχίζονται στο βουλγαρικό μέτωπο οι μάχες. Κατόπιν σφοδρής επιθέσεως οι Έλληνες κατέλαβον το Νευροκόπιον. Η στρατιά Δαμιανού μάχε­ται σκληρά επί των υψωμάτων του Μπερόβου.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός καταδιώκει Τούρκους άτακτους.

Το 1920 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία είχαμε δράση περιπόλων. Το 1921 οι Τούρκοι κατόπιν σκληρών πιέσεων των Ελλήνων στη Μ. Ασία συ-μπύσσονται στο Δορύλιον και Εσκή Σεχίρ.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία οχυρώνει τις θέσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: