04 Ιουλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ανδρέας. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ο Ιεροσολυμίτης άγιος Αν­δρέας έζησε το 680 και καταγόταν από την Δαμασκόν από γονείς θεοσεβείς και ενάρετους, τον Γεώργιον και την Γρηγορίαν. Αυτός ως 7 χρονών ήταν ά­φωνος. Αλλά μόλις μετάλαβε των αχράντων μυστηρίων ελύθη η γλώσσα του και ωμίλει. Για τούτο οι γονείς του, τον αφιέρωσαν εις τον θεόν, στον Ζωοδό­χο τάφο του Κυρίου. Έμεινε εις τα Ιεροσόλυμα και εχειροτονήθη διάκονος. Ο τότε Πατριάρχης αγαπούσε τον Ανδρέαν και όταν απέθανε έγινε διάδοχος του. Ο άγιος πήγε στην Κων/πολιν και έλαβε μέρος στην Στ' Οικουμενικήν Σύνοδον. Δια τις μεγάλες αρετές του έγινε Μητροπολίτης Κρήτης, όπου διέλαμψε. Έγραψε βιβλία, εμελοποίησε τροπάρια και έγραψε τον Μ. Κανόνα της Μ. Πέμπτης. Οικοδόμησε τον ναόν των Βλαχερνών Κρήτης και πλήθος ιδρύματα. Εξεδήμησε εις Κύριον.

2) Οι άγιοι Αρόα, Λοκία, Θεόφιλος, Ασκληπιός, Μάρθα και Μένιγνος. Οι Θεόφιλος, Αρόα και Λουκία εφονεύθησαν με ξίφος η δε Ασκληπιός, Μάρθα και Μένιγνος εξεδήμησαν ειρηνικά.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο Καρά Αλής με τα πλοία του βομβαρδί­ζει την Σάμον και δέχεται αντιβομβαρδισμόν από τη νήσο.

Το 1822 στο Φανάρι της Σπλάντζας έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τον Κ Μαυρομιχάλην και Τούρκων. Κατά την μάχην εφονεύθη ο Μαυρο­μιχάλης ως και ο αρχηγός των Τούρκων. Εις το Πέτα της Αρτης έγινε σφοδρή και φονικωτάτη μάχη μεταξύ Ελλήνων φιλελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι. Εις την μάχην εφονεύθησαν πολλοί φιλλέληνες (Ταρέλλας, Δάνιας, Σιβαλιέ, Φέλδμαν, Δεσάου, Δασίφης, Μιρξέσκυ, Σάδμαν, Σμιτ, Βρούσβινκ, Έλμαν, Βάιγγανδ, Κουσερμάρς, Δεστάελ, Μανιακής, Κάιζεμβεργ, Δελμάρ και πολλοί άλλοι.

Το 1913 στο βουλγαρικό μέτωπο οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται σκληρά εναντίον των Βουλγάρων σε όλο το μέτωπο.

Το 1919 οι ελληνικές δυνάμεις εις Μ. Ασίαν προσπαθούν να καταλάβουν το Ομερχού.

Το 1920 στη Μ. Ασία οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται με περιπόλους.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μ. Ασίας επιτίθενται εναντίον των Τούρκων εφ' ολοκλήρου του Μετώπου Αφιόν Καραχισάρ-Κιουτάχειας-Εσκή Σεχίρ.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται εναλαίον των τουρκικών αποσπασμάτων..

Δεν υπάρχουν σχόλια: