23 Ιουνίου, 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΤΥΧΕΡΩΝ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ

IERONIMOS

«Ντροπή η απαίτηση για τυχερά»

Από την πρώτη συνάντηση που έκανε με τους κληρικούς της αρχιερατικής του περιφέρειας, τον Μάρτιο του 2008, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τάχθηκε κατά των «τυχερών» των κληρικών. Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας είχε αφήσει εννοηθεί ότι οι εκούσιες προσφορές των πιστών θα πρέπει να κατευθύνονται προς φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Μάλιστα, τους είχε πει τότε ότι ακόμη και αν ο ίδιος τελέσει κάποιο μυστήριο ως Αρχιεπίσκοπος και γίνει προσφορά, θα διατεθεί σε φιλανθρωπικές και κοινωφελείς δραστηριότητες. Ο,τι οι άνθρωποι δίνουν φιλότιμα, προαιρετικά θα γίνεται δεκτό. Ο,τι είναι εκτροπή από αυτό το πράγμα, είτε εκμετάλλευση είτε πίεση, θα απαγορεύεται αυστηρά», τους είχε πει τον Μάρτιο του 2008. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε συστήσει και με άλλες αφορμές στους κληρικούς να μη χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους για τον προσπορισμό κέρδους χαρακτηρίζοντας «ντροπή» την απαίτηση για «τυχερά».

Να σημειωθεί ότι και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε ταχθεί κατά των «τυχερών». Μάλιστα, στην πρώτη σχετική εγκύκλιο που είχε αποστείλει το 1999 στους κληρικούς των ναών της Αρχιεπισκοπής είχε γράψει ότι «τα ιερά μυστήρια δεν είναι παρεχόμενες υπηρεσίες».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ 23/6/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: