23 Ιουνίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία Αγριππίνα. Καταγόταν από την Ρώμη και αϊτό τη νεότητα αφιε-ρώθη στον Θεόν. Επειδή επίστευεν στον Χριστόν υπέστη πολλά βάσανα και μαρτύρια και τέλος παρέδωκεν την ψυχήν της στας χείρας του Θεού. Αι ευλο­γημένοι γυναίκες Βάσσα, Παύλα και Αγαθονίκη έλαβον το σώμα της μάρτυρος και αφού διεπέρασαν πολλά πελάγη έφθασαν στην Σικελίαν, όπου το ενετα-φίασαν και εκτίσθη εκεί Ναός της Αγίας.

2) Οι άγιοι Αριστοκλής, Δημητριανός και Αθανάσιος. Από τους τρεις, ο ά­γιος Αριστοκλής καταγόταν α;;ό την Ταμασό Κύπρου και ήταν ιερέας. Φοβού­μενος τους διωγμούς των χριστιανών εκρύβη εντός σπηλαίου στο εκεί όρος, όπου προσευχόμενος είδε φως αστραποβόλον και άκουσε φωνήν εξ ουρανού, η οποία παρεκίνει να υπάγη στην Μητρόπολιν Σαλαμίνος Κύπρου και να υπο-μείνη το τέλος δια μαρτυρίου.

Πήγε εκεί εις τον Ναόν του Αποστόλου Βαρνά­βα και συνάντησε τον Διάκονον Δημητριανόν και τον Αναγνώστην Αθανάσιον. Σε αυτούς διηγήθηκε την οπτασίαν και απεφάσισαν και οι τρεις να πεθάνουν δια τον Χριστόν. Αυτούς είδε ο ηγεμόνας και έμαθε ότι είναι χριστιανοί, τους εβασάνισε και τέλος τους απεκεφάλισε.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Ευτύχιος, Γάιος, Λολλία, Πρόβη και Ουρβανός.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 έγινεν μάχη μεταξύ Ελλήνων, Κρητών και Τούρκων έξω του χωρίου Μαλάξας Κρήτης. Στην μάχην ενίκησαν οι Έλλη­νες. Οι Τούρκοι έσφαξαν στο Μεγ. Κάστρο τον αρχιεπίσκοπον της νήσου Γε-ράσιμον Παρδούλην.

Το 1825 έγινε στα Τρίκορφα φονικωτάτη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρ­κων. Εκ των Ελλήνων εφονεύθησαν πολλοί ως οι Παπατσώνης, Αλωνιστιώτης, Ταμπακόπουλος κ.ά.

Το 1826 οι Έλληνες υπό τον Κ. Μαυρομιχάλη στο χωρίον Λιανοτσίναβα (Αρεόπολις) κατόπιν σκληρής μάχης έτρεψαν τους Τούρκους σε φυγή.

Το 1913 οι ελληνικές δυνάμεις στο Βουλγαρικόν μέτωπον μάχονται σκληρά εναντίον των πεισμόνως αμυνομένων Βουλγάρων εφ' όλου του μετώπου και εκ­διώκουν αυτούς από θέσεως εις θέσιν.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία................ δέχεται επιθέσεις Τούρκων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός προελαύνει προς Προύσαν.

Το 1921 ολόκληρος η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασίαν έτοιμη δια νέες νίκες.

Ίσ. Κλεόβουλος 177

Το 1922 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπό­λους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: