06 Ιουνίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ιλαρίων. Καταγόταν από την Καππαδοκίαν. Ο πατέρας του ωνο-μάζετο Πέτρος και η μητέρα του Θεοδοσία. Σε ηλικά 20 χρονών εγκατέλειψε τους γονείς του και έγινε μοναχός στο μοναστήριον Ξηροκάμπου Κων/πόλεως. Έπειτα πήγε στο μοναστήριον Δαλμάτου και έγινε μεγαλόσχημος. Εκεί εργά­ζεται επί 10 χρόνια στον κήπον του μοναστηρίου. Αφού εκαθάρισε την ψυχήν του από όλα τα πάθη εθαυματούργει και έγινε ηγούμενος και αρχιμανδρίτης. Από τους εικονομάχους εβασανίσθη σκληρά και εφυλακίσθη. Μετά το τέλος της εικονομαχίας ο άγιος Ιλαρίων επανήλθεν στο μοναστήριον όπου διέλαμψε με τα θαύματα του και μετά 3 χρόνια εξεδήμησε εις Κύριον εις ηλικίαν 70 ε­τών.

2) Ο άγιος Άτταλος. Ήταν μοναχός προικισμένος με πολλές αρετές και θαυματούργησε. Εξεδήμησε ειρηνικά προς Κύριον.

3) Αι άγιαι πέντε παρθένοι Μάρθα, Μαρία, Κυρία, Βαρερία και Μαρκία.

4) ο άγιος Γελάσιος. 5) Ο άγιος Νουβήμ. 6) Φωτάς.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Έλληνες επαναστάτες υπό τους Χορ-μόβα, Σκαλτσοδήμο, Σαδήμα, Πιλάλαν επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Τούρκων του φρουρίου Αντιρρίου χωρίς να μπορούν να το κυριεύσουν. Κατά την μάχην εφονεύθη ο οπλαρχηγός Χορμόβας.

Το 1822 ο Ψαριανός Κων/νος Κανάρης εισέρχεται εις τον λιμένα της Χίου και πυρπολεί την Τουρκικήν ναυαρχίδα του Καρά Αλή. Από την πυρπόλησιν ευρίσκουν τον θάνατον πολυάριθμοι εχθροί ως και ο ίδιος ο Καρά Αλής.

Το 1825 στην Δραμπάλαν Μεσσηνίας οι Έλληνες υπό τον Θ. Κολοκοτρώ-νην υπέστησαν επίθεσιν από τους Τουρκοαιγυπτίους. Οι Έλληνες ημύνθησαν σθεναρά.

Το 1919 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας συνάπτουν μά-χας με τους Τούρκους στα υψώματα της Περγάμου.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία επεκτείνει τη δραστηριότητα των προφυλακών της δια λήψη επαφής.

Το 1922 στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση περιπόλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: