05 Ιουνίου, 2010

Όριο ηλικίας στους Ιεράρχες θέλει ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος. 5/6/2010

image

Την παραίτηση του υπέβαλε στις αρχές Μαΐου στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, η οποία όμως προς το παρόν δεν έγινε αποδεκτή.Ο κ. Χρυσόστομος είπε στον Αρχιεπίσκοπο  «”Μακαριώτατε, πιστός στις εξαγγελίες και στις αποφάσεις μου να παραιτηθώ μόλις γίνω 72 ετών, θα παρακαλούσα να δρομολογήσω τις διαδικασίες για την παραίτησή μου από τη μητρόπολη και το σώμα της Ιεραρχίας. Θέλετε να την υποβάλω τώρα η την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε να γίνουν οι εκλογές στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου;».

Ο Μακαριώτατος του απάντησε πως είναι νωρίς. Αυτός ήταν ο διάλογος – σύμφωνα με τον μητροπολίτη Ζακύνθου – και με αυτό τον τρόπο ήρθε και πάλι στην επιφάνεια ένα θέμα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια την Εκκλησία: τα όρια ηλικίας.

Ο κ. Χρυσόστομος είπε στην Realnews 30/5/2010, ότι τελικά, απέκτησε έναν σημαντικό συνεργάτη, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι και ο διάδοχός του. Ο Αρχιεπίσκοπος όρισε τον Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Σιφναίο βοηθό επίσκοπο (Φωτικής) του κ. Χρυσοστόμου.Τη χειροτονία, μάλιστα, έκανε ο  ίδιος ο μητροπολίτης Ζακύνθου στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στην Καισαριανή. Για το όριο ηλικίας είπε ο κ. Χρυσόστομος πως θα πρέπει να ισχύσει κυρίως για τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος έχει πολύ μεγαλύτερες ευθύνες και δραστηριότητες από έναν μητροπολίτη.

Βέβαια, και εδώ υπάρχει το πρόβλημα πως Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται πάντα ιεράρχης μεγάλος σε ηλικία, γι΄ αυτό θα πρέπει να μπει και εκεί όριο. Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να εκλεγεί πάνω από τα 60. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διανύει το 72ο έτος της ηλικίας του και εξελέγη σε αυτή τη θέση σε ηλικία 70 ετών. «Μετά το 75ο έτος, δύσκολα κάποιος μπορεί να ασκήσει τα λειτουργικά και πνευματικά του καθήκοντα. Δικαστές η καθηγητές αποχωρούν στο 65ο η στο 67ο έτος της ηλικίας τους, εμείς γιατί πρέπει να φεύγουμε στα 85; Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ξεκαθαρίσει ο κατάλογος με τους υποψηφίους.

Αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένοι περίπου 340 Αρχιμανδρίτες, από τους οποίους ζήτημα είναι αν έχουν προσόντα οι 150. Βλέπεις ιεράρχες που έχουν προσφέρει πολλά στην Εκκλησία να έχουν φτάσει σ΄ ένα σημείο που δεν έχουν άποψη, δεν μιλάνε για κανένα θέμα και λένε απλώς ένα «επέχω».Σου δημιουργεί λύπη να βλέπεις μητροπολίτες να φτάνουν στη Μονή Πετράκη υποβασταζόμενοι. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μητροπολίτης που είναι 90 ετών….»

___________________________

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG:

ΟΡΓΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΗΣ

ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ

Ο Νησιώτης Επίσκοπος της Νοτιοδυτικής Ελλάδος και γνωστός από το PENTHOUSE Χρυσόστομος Συνετός με τις κάθε τόσο αθεολόγητες «παρεμβάσεις του», καταπατώντας έτσι βάναυσα κάθε έννοια Ορθοδόξου Εκκλησιολογικής τάξεως όλως ανερυθρίαστα και με ποταπό τρόπο και ύφος, υπέβαλε την παραίτησή του, (την οποίαν οφείλει βε­βαίως να την αιτιολογήσει πλήρως από κάθε άποψη και επακριβώς), και απαίτησε να επιβληθεί όριο ηλικίας εξόδου στους Αρχιερείς το 75ο έτος της ηλικίας τους. Και δεν έμεινε μέχρις εκεί, ο αθεολόγητος, αλλά εν τη απε­ρισκεψία, αυθαιρεσία, δεσποτισμό ή από άγνοια των Ιερών Κανόνων; ζήτησε  το όριο αυτό να ισχύσει και για τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο.

Και το ζητεί τούτο, ο κ. Χρυσόστομος Συνετός (Ασύδοτος κατά τα άλλα) να εφαρμοστεί από τώρα και στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο, γιατί έχει απώτερο σκοπό, να κλονίσει την θέση, και να μειώσει την προσωπικότητα του πράου και ταπεινού Αρχιεπισκόπου κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, ο οποίος από την αρχή που εξελέγει, με το ήθος του, την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική συμπεριφορά του, την ασκητική του ζωή και το αθόρυβον της ποιμαντορίας του, που έχει επιδείξει, και ως πρόεδρος της Ιεράς Σύνοδου της Ιεραρχίας, έχει κατακτήσει τις καρδιές των πιστών της Χώρας και εκείθεν, ακόμη δε και αυτών που εχθρεύονται τον Χρι­στιανισμό.

Το περίεργο εν προκειμένω είναι, ότι δείχνει τάχα ενδιαφέρον για την Εκ­κλησία, αυτός ο σκανδαλοποιός Της ο κ. Συνετός, ο οποίος την έχει ταλανίσει πολλάκις και παντοιοτρόπως εις στο παρελθόν με την αντιεκκλησιαστική συμπεριφορά του. Πάντως το μόνο καλό που προσφέρει αυτός «ο δήθεν παλικαράς» τη στιγμή αυτή, είναι ότι με την παραίτησή του απαλλάσσεται η Εκκλησία του Χριστού από την παρουσία ενός σκανδαλοποιού ολκής  της Ορθοδόξου διδασκαλίας.

Μακάρι τέλος, για το καλό της Εκκλησίας, να τον ακολουθήσουν και όλοι οι άλλοι ομοϊδεάτες της «ιδιόρρυθμης κάστας του».

Voiotosp.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: