29 Ιουνίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι απόστολοι Πέτρος και Παύλος. Ο Πέτρος ο Απόστολος του Κυ-οίου ήταν αδελφός του Ανδρέου του Πρωτοκλήτου γιος του Ιωνά από την πόλη Βηθσαϊδά και ζούσε πτωχά και για να ζει με τα ίδια του τα χέρια επορίζετο τα αναγκαία. Όταν ο Βαπτιστής Ιωάννης εκρατείτο υπό του Ηρώδου στην φυλα-κήν, τότε ο Κύριος εύρε τον Πέτρον και τον Ανδρέαν στην λίμνην Γεννησαρέτ, οι οποίοι διώρθωναν τα δίκτυα των, τους εκάλεσε και αμέσως τον ακολούθη­σαν. Ο Πέτρος εκήρυξε το Ευαγγέλιον στην Ιουδαίαν, την Αντιόχειαν, στα μέ­ρη του Ευξείνου Πόντου, την Γαλατείαν, την Καπαδοκίαν, την Ασίαν και Βυθι-νίαν και πήγε στη Ρώμη, όπου εσταυρώθη.

Ο Παύλος ήταν Ιουδαίος μαθητής του νομοδιδασκάλου Γαμαλιήλ και κα­τοικούσε στην Ταρσόν της Κιλικίας. Αυτός επολέμει την εκκλησίαν του Χρι­στού και με την γνωμάτευσίν του εφονεύθη ο Πρωτομάρτυρας Στέφανος. Όταν πήγαινε στην Δαμασκόν και είδε το όραμα, ετυφλώθη στο μέσον της ημέρας και ήκουσε φωνήν θεϊκήν άνωθεν, η οποία τον έστειλεν εις τον Ανανίαν τον μαθητήν του Κυρίου, από τον οποίον κατηχήθη και εβαπτίσθη. Ο θεσπέσιος Παύλος διήλθεν όλην την οικουμένην και δια των γλυκέων λόγων του και δια των θαυμάτων του προσείλκυσε πολλούς στην Χριστιανικήν διδασκαλίαν. Τέ­λος αφού εδίδαξε 35 ολόκληρα χρόνια εφυλακίσθη και εθανατώθη από τους ειδωλολάτρες.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 826 μ.Χ. οι Αβαροι πολιορκούν την Κων/πο-λιν, την οποίαν σώζει ο πατριάρχης Σέργιος και ο πρωθυπουργός Βώνος.

Το 1822 η στρατιά του Δράμαλη φθάνει έξω της Λαμίας. Εις την θέσιν Πλάκα του Σουλίου οι Έλληνες υπέστησαν επίθεσιν εκ μέρους των Τούρκων.

Το 1826 εδολοφονήθη ο αρχηγός των Χασιωτών Έλλην Μελέτιος Βασι­λείου.

Το 1913 στο Βουλγαρικόν μέτωπον ο αγών μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων συνεχίζεται μετά σφοδρότητος.

Το 1919 στην Μικράν Ασίαν οι Έλληνες εκδιώκουν κατόπιν μάχης τους Τούρκους στο χωρίον Ιμάλ Κιόι.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία εκκαθαρίζει το έδαφος από τουρκικές αντιστάσεις.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας επιτίθενται ενα­ντίον των Τούρκων στους τομείς Καραμπουγιουκλού-Νταγ και Μπαλ-Μαχ-μούτ.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις από τουρκικά αποσπάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: