28 Ιουνίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι μάρτυρες Κύρος και Ιωάννης οι θαυματουργοί Ανάργυροι και ιατροί. Ο μεν άγιος Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια, ο δε Ιωάννης από την Έδεσσα. Αυτοί ιάτρευαν πάσαν νόσον. Επειδή παρεκίνουν πολλούς να γί­νουν χριστιανοί, (οδήγησαν εις τον άρχοντα του τόπου των και ομολογήσαντες τον Χριστόν υπεβλήθησαν σε τιμωρία και τέλος απεκεφαλίσθησαν. Τα λείψανα των εκρύβησαν τότε με επιμέλειαν από τους πιστούς. Επί βασιλείας του Αρκα­δίου και πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοφίλου ευρέθησαν τα άγια λείψανα των.

2) Ο άγιος Παππίας. Ο άγιος βασανιζόμενος εθαυματούργει και πλήθος ανθρώπων επίσπευσε εις τον Χριστόν. Μετά τα βασανιστήρια απεκεφαλίσθη.

3) Ο άγιος Σέργιος ο Μάγιστρος. Αγωνίσθηκε υπέρ της ορθοδοξίας. Εξε­δήμησε προς Κύριον ειρηνικά.

4) Ο άγιος Μακεδόνιος. 5) Ο άγιος Ουλκιανός.

6) Ο άγιος Παύλος ο ιατρός. 7) Ο άγιος Μωϋσής ο ασκητής. 8) Ο άγιος Δονάγος. 9) Ο άγιος Μάγνος.

10) Οι άγιοι τρεις μάρτυρες από τη Γαλατία.

11) Οι άγιοι εβδομήκοντα μάρτυρες από την Σκυθόπολιν.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 έγινεν μάχη στο Βαθειακό της Κρήτης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στην οποίαν ενίκησαν οι Έλληνες. Οι Τούρκοι Λαλιώται έκαυσαν το μοναστήρι Ομπλού έξω των Πατρών.

Το 1825 ο Τουρκικός στόλος έφθασε έξω του Μεσολογγίου και εκανιοβό-λησε αυτό από την θάλασσαν ενώ ο Κιουταχής από την ξηράν.

Το 1913 η V, II ελληνική μεραρχία κατόπιν σκληρού αγώνος εναντίον των Βουλγάρων απελευθερώνει την πόλιν των Σερρών. Οι Βούλγαροι κατά την α-ποχώρησίν των καίουν 4.050 οικίας, 1.000 καταστήματα και 18 σχολεία και εκ­κλησίας. Οι υπόλοιπες ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των Βουλγάρων εις τον τομέα Πετριτσίου.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία επαναδιώκει άτακτους Τούρ­κους.

Το 1920 η ελληνική μεραρχία Κυδωνιών αναλαμβάνει την εκκαθάρισιν Ντεμερτζή.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας επιτίθενται ενα­ντίον των Τούρκων εις όλον τον μέτωπον και καταλαμβάνουν το Μπαλ-Μαχ-μούτ.

Το 1922 η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας καταδιώκει τουρκικά αποσπά­σματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: