27 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb844444444444444444

27 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος ιερομάρτυρας Ελλάδιος. Δια την καθαρότητα της ψυχής του έγι­νε αρχιερέας. Όταν ανέλαβε το πηδάλιον της αγίας εκκλησίας εδίωξε από την ποίμνη του Χριστού τους νοσηρούς λύκους, δηλ. τους ασεβείς αιρετικούς. Ένε­κα τούτου ωδηγήθη ενώπιον του τυράννου και αρνηθείς την ειδωλολατρείαν κατεδικάσθη σε πολλά βάσανα. Αλλ' ο Χριστός παρουσιάσθηκε σ' αυτόν και γιάτρευσε τις πληγές του. Μετά από τούτα ο τύρανος οργίσθηκε και τον έρριξε στη φωτιά και παρέδωσε την ψυχήν του στο Θεό.

2) Ο άγιος Ιωάννης ο Ρώσος. Καταγόταν από χωρίον της Μικράς Ρωσίας από ευσεβείς και ορθοδόξους γονείς, οι οποίοι τον εβάπτισαν και τον ωνόμα-σαν Ιωάννην. Όταν έφθασε σε ηλικία κατετάγη στρατιώτης και έμεινε μέχρις ότου εξερράγη ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος. Κατ' αυτόν ηχμλωτίσθη και επωλή-θη υπό των Τατάρων σε Οθωμανό ίππαρχο, ο οποίος έφερε στο Προκόπιον Καισαρείας. Εκεί εξεδήμησε εις Κύριον. Εν ζωή εθαυματούργει αλλά και το άγιον λείψανόν του είναι θαυματουργόν. Μετά την Μικρασιατική καταστροφήν το άγιον σκήνωμα μετεφέρθη από τους πρόσφυγες εκ Προκοπίου Καππα­δοκίας στο Νέον Προκόπιον (πρώην Αχμέτ Αγά) της Ευβοίας, όπου φυλάσσε­ται ως θησαυρός ανεκτίμητος και θαυματουργεί.

3) Ο άγιος ιερομ. Θεράπων. Ήταν ιερέας και απεκεφαλίσθη.

4) Ο άγιος Ευσεβιώτης. Εκάη ζώντας ριφθείς στην φωτιά.

5) Ο άγιος Αλύπιος. Εφονεύθη δια λίθου.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο Γιαννάκης Κολοκοτρώνης με τους υπ' αυτόν Έλληνας μάχεται εναντίον των Τούρκων.

Στον λιμένα της Ερεσσού της Λέσβου ο τολμηρός Παπανικολής με τους Καλαφάτην και Θεοφιλόπουλον πυρπολεί το Τουρκικόν δίκροτον, του οποίου το πλήρωμα ήταν 1.100 άνδρες.

Το 1829 εις το Μενίδι Αττικής έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Οι Έλληνες ενίκησαν τους Τούρκους.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα δια πυροβόλων.

Το 1920 εφ' ολοκλήρου του μετώπου στη Μ. Ασίαν επικρατεί ηρεμία.

Το 1921 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασίαν οχυρώνει τις θέσεις τους.

Το 1922 στη Μ. Ασίαν οι αντιμαχόμενοι διερευνούν τις θέσεις των αντιπά­λων.

Το 1941 οι Γερμανοί αγωνίζονται να δαμάσουν τον Κρητικόν λαόν, ο ο­ποίος αγωνίζεται σκληρά δια την ελευθερίαν του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: