26 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb84444444444444444

26 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Κάρπος ο απόστολος. Ήταν ένας από τους 70 μαθητές του Κυ­ρίου. Υπηρετεί τον Απόστολον Παύλον στο κήρυγμα του Ευαγγελίου και εκόμιζε τις επιστολές του στα μέρη και στους ανθρώπους προς τους οποίους απέστελλε. Εδίδαξε πολλούς ειδωλολάτρες να σέβονται τον Χριστόν και έγινε επί­σκοπος στην Βάρναν της Θράκης. Εφώτιζε δια των διδασκαλιών του ολόκληρον την Ανατολήν. Θαυματουργούσε και προσήλκυσεν πολλούς στην πίστιν του Χριστού. Εξεδήμησεν ειρηνικά εις Κύριον.

2) Ο άγιος απόστολος Αλφαίος. Εξεδήμησεν εις Κύριον ειρηνικά.

3) Ο άγιος Αβέρκιος. Ήταν γιος του Αποστόλου Αλφαίου. Ερίφθη γυμνός στις μέλισσες και βρήκε μαρτυρικό θάνατο.

4) Η αγία Ελένη αδελφή του Αβερκίου. Απέθανε δια λιθοβολισμού.

5) Ο άγιος νεομάρτυρας Αλέξανδρος. Καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη. Νέος ασπάσθηκε τον Μωαμεθανισμόν, έγινε δερβίσης και περιήλθε πολλές χώρες. Επειδή όμως η συνείδησίς του δεν είχε χαθεί τελείως μετενόησε και ωμολόγησε με παρρησίαν τον Χριστόν. Δια τούτο θανατώθηκε με ξίφος από τους Τούρκους.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1828 έγινε στα στενά των Χάλαρων Κρήτης, νέα μάχη αμφίρροπος μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

Το 1912 η Ελλάδα υπογράφει την συμφωνίαν των Βαλκανικών λαών ενα­ντίον της Τουρκίας.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός εκδιώκει Τούρκους άτακτους. Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνεται δράσι πυροβολικού και πε­ριπόλων.

Το 1921 εις τας Καλτετζάς της Τριπόλεως έγινε η συνέλευσις των προκρί­των της Πελοποννήσου. Από την συνέλευσιν εξελέγη ως αρχιστράτηγος ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης.

Το 1922 εις Μ. Ασίαν η ελληνική στρατιά ενεργεί επιθέσεις αναγνωρίσεως των θέσεων του εχθρού.

Το 1941 οι Γερμανοί συνεχίζουν τις μάχες των εναντίον των Ελληνοβρετανών εις Κρήτην και καταστρέφουν τας υπό των Ελλήνων κατεχόμενος περιοχάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: