22 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb8444444444444

22 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Βασιλίσκος. Καταγόταν από την Χουμιαλάν Αμασείας. Ήτο κλεισμένος στην φυλακήν μετά του αγίου Θεοδώρου. 'Οταν εξήλθε της φυλα­κής υπέστη στα Κόμανα υπό του ηγεμόνος πολλά βασανιστήρια για να αρνηθή τον Χριστόν. Ο άγιος έμεινε πιστός εις τον Χριστόν και μετά τον βασανισμόν του εθαυματούργει. Δια τούτο απέκοψαν την κεφαλήν του. Το λείψανόν του έθαψε ο φιλόχριστος Μαρίνος και οικοδόμησε εκεί στα Κόμανα ναόν.

2) Ο άγιος Παύλος. Ο νεολαμπής του Χριστού οσιομάρτυρας καταγόταν α­πό το Σοπωτό Καλαβρύτων. Λνετράφη από πτωχούς γονείς, έφερε δε τον κο-σμικόν όνομα Παναγιώτης. Έγινε μοναχός στο Αγιον Όρος και εγκατεστάθη στην αγίαν Λαύραν, με το όνομα Τιμόθεος. Εχειροτονήθη Σταυροφόρος και μετωνομάσθη σε Παύλον. Εκεί ασκήθηκε πολύ. Ακολούθως έφυγε και ήλθεν στην Πελοπόννησον στην μονήν της αγίας Λαύρας. Έκαμε περιοδείες, εκήρυτ-τε τον Λόγον του Θεού και εθανατώθη από τους Τούρκους.

3) Ο άγιος Μάρκελος. Εποτίσθη δια μολύβδου κοχλάζοντος.

4) Ο άγιος Κόδρος. Εμαρτύρησεν συρόμενος από τους ίππους.

5) Η αγία Σοφία. Ήτο γιατρός και εφονεύθη με ξίφος.

6) Ο άγιος Ιωάννης. Ήταν βασιλεύς των Σέρβων. Είχε θερμήν πίστιν εις τον Χριστόν και εφονεύθη με ξίφος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασίαν εκ­καθαρίζει την περιοχήν του από Τούρκους άτακτους.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός δρα δια περιπόλων στη Μ. Ασίαν.

Το 1921 Μετά τις πετυχημένες επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού στη Μ. Ασίαν γίνεται δράσις περιπόλων.

Το 1922 σε ολόκληρον το μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράσις πυροβολικού και περιπόλων.

Το 1941 εις την Κρήτην γράφεται η μεγαλύτερα εποποιία της συγχρόνου Ελληνικής Ιστορίας. Οι Γερμανοί δια σφοδρού βομβαρδισμού και δια ρίψεως αλεξιπτωτιστών κατέλαβον το αεροδρόμιον του Μάλεμε. Εις τους επιτιθεμέ­νους και πολυάριθμους εχθρούς, επιτίθενται οι Κρήτες αγωνισταί. Εις την μά-χην συμμετέχουν ανδρείως και αι γυναίκες οι οποίες συναγωνίζονται εις αν-δρείαν και αυταπάρνησιν τους άνδρες. Πολλές από αυτές συλληφθείσαι αιχμά­λωτοι απεστάλησαν στη Γερμανίαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: