18 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb844444444

18 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι Πέτρος, Διονύσιος, Χριστίνα, Ανδρέας, Παύλος, Βενέδιμος, Παυλίνος και Ηράκλειος. Εκ των αγίων τούτων ο μεν Πέτρος καταγόταν εκ της πόλεως Λαμψάκου αρνήθηκε να θυσιάση στην Αφροδίτη δια τούτο συνετρίβη όλο του το σώμα με αλυσίδες και ξύλα. Ο Παύλος και ο Ανδρέας καταγόταν από την Μεσοποταμίαν και αομολογήσαντες τον Χριστόν έλαβαν μαρτύρια και απικεφαλίσθησαν. Οι δε Ηράκλειος, Παυλίνος και ο Διονύσιος ήσαν Αθηναίοι και εκήρυττον τον λόγον του Ευαγγελίου παρακινούντες τους ασεβείς ειδωο-λάτρες να αφήσουν την πλάνην των και να ασπασθούν τον Χριστόν. Δια τούτο συνελήφθησαν, εβασανίσθησαν και απεκεφαλίσθησαν.

2) Οι άγιες οκτώ παρθένοι. Καταγόταν από την Άγκυρα της Γαλατίας. Ω-δηγήθησαν προ του άρχοντος και δε θέλησαν να θυσιάσουν στα είδωλα εδέθη-σαν από τους στρατιώτες και με λιθάρια κατεβυθίσθησαν στο βυθό λίμνης. Τα λείψανα των με τη βοήθεια του αγίου Θεοδότου ενεταφιάσθησαν.

3) Η αγία Ευφρασία. Εμαρτυρησε ριφθείσα στη θάλασσα..

4) Οι άγιοι Στέφανος ο νέος, Ιουλιανός, Θεόδωρος πάπας Ρώμης, Αναστα-στώ και Μαρτινιανός.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 έγινε μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και Τούρκων η μάχη των Δολιανών. Σ' αυτήν οι Έλληνες με αρχηγόν το Ν. Σταμα-τελόπουλον ενίκησαν τους Τούρκους. Εις τα Βέρβαινα οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων. Οι Έλληνες υπό τους Θ. Κολοκοτρώνη, Ζαΐμην, Θεο-δώρητον νικούν τους Τούρκους. Εις τα Χάσικα χωριά της Χαλκιδικής οι Έλλη­νες επαναστατούν και φονεύουν τον Τούρκον διοικητήν. Η επανάστασις υπεκι-νήθη από τον Εμ. Παπάν.

Το 1827 στο Φραγκοκάστελον Κρήτης έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Εις την μάχην οι Έλληνες έπαθον τρομεράν καταστροφήν. Εφονεύ-θη ο γενικός αρχηγός των Νταλιάνης και 4 οπλαρχηγοί.

Το 1918 στο Σκρα οι βουλγαρικές δυνάμεις δια σφοδρός επιθέσεως προσε-πάθησαν να ανακαταλάβουν τις θέσεις της προηγούμενης ημέρας.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Σμύρνη συνεχίζει την εκδίωξη των άτα­κτων και ληστών Τούρκων από περιπόλους διοικήσεως του.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία συνεχίζει την δράση του δια πε­ριπόλων.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις του 3ου σώματος στρατού της Μ. Ασίας μά­χονται κατά των Τούρκων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας ενεργεί αιφνιδιασμούς εναντίον εχθρών δι' αποσπασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: