14 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb84444

14 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ισίδωρος. Καταγόταν από την Αλεξάνδρειαν και ήταν στρατιώ­της. Πήγε με τα στρατιωτικά πλοία στη Χίο, όπου ενώπιον του ηγεμόνος ηρνήθη να θυσιάση στα είδωλα, εβασανίσθη και εκλείσθη στη φυλακή. Εκεί κατέφθασε και ο πατέρας του ειδωλολάτρης, τον παρέλαβε και ηθέλησε να τον επαναφέρη στην εδωλολατρίαν. Επειδή όμως ο Ισίδωρος έμεινεν ανένδοτος ο πατέρας του διέταξε και τον εβασάνισαν και τον αποκεφάλισαν.

2) Ο άγιος Θεράπων. Είναι άγνωστον από ποιο μέρος καταγόταν και εκ ποίων γονέων εγεννήθη, που εμαρτύρησε και υπό ποίου ηγεμόνος. Όλα τα υ­πομνήματα της ζωής εξηφανίσθησαν υπό του πανδαμάτορος χρόνου. Το ότι έ­γινε μοναχός, το δηλώνουν οι άγιες εικόνες, εις τις οποίες ιστορείται. Ο άγιος έγινε επίσκοπος Κύπρου και απέθανεν από μαρτυρικό θάνατο. Το τίμιο λείψα­νο του μεταφέρθηκε στην Κων/πολιν

3) Ο άγιος Αλέξανδρος. Δια την θερμήν πίοπιν του εις τον Χριστό και παρρησίαν βρήκε μαρτυρικό θάνατο δι' αποκεφαλισμού.

4) Ο άγιος Λεόντιος. Γεννήθηκε στη Στρωμνίτσαν από γονείς ευσεβείς και πλούσιους. Έγινε μοναχός και ηγούμενος και τέλος δια τις πολλές αρετές του Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Είχε ειρηνικό τέλος.

5) Οι άγιοι Νεομάρτυρες Μάρκος και Ιωάννης ο Βούλγαρoς.

6) Η σύναξις των αγίων μαρτύρων Αλεξάνδρου, Βαρβάρου, Ακολούθου.

7) Οι άγιοι Ισίδωρος Ραστοβίας o θαυματουργός και Νικήτας Σπηλαιώτης.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1823 οι Έλληνες επαναστάτες υπό τους Καρατάσον, Τάτσον κλπ. επιτίθενται εναντίον των Τούρκων παρά την θέσιν Πα­ναγιά Τρικκέρου και τρέπουν αυτούς σε φυγή.

Το 1854 οι Άγγλοι και Γάλλοι αποβιβάζονται εις Πειραιά δια να τιμωρή­σουν την ελληνική κυβέρνησιν επειδή εβοήθησε την επανάστασιν της Ηπείρου.

Το 1919 στη Μ. Ασία Τούρκοι άτακτοι επιτίθενται κατά του ελληνικού στρατού.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα δια περιπόλων.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις του 3ου σώματος στρατού στη Μ. Ασία δια της συμμετοχής όλων των δυνάμεων των συνάπτουν σφοδροτάτην μάχην ενα­ντίον των Τούρκων.

Το 1922 η στρατιά των Ελλήνων στη Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό ενα­ντίον των Τούρκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: