07 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image

7 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η εμφάνισις του Τιμίου Σταυρού εις Μ. Κων/νον. Την 7ην Μαΐου την τρίτην ώραν της ημέρας εφάνη ο Τίμιος και ζωοποιός Σταυρός, ο οποίος είχε θείον φως. Εφαίνετο εξαπλωμένος επί του Αγίου Γολγοθά έως του όρους των Ελαίων, ήταν δε λαμπρός, ώστε με την φωτοβολίαν του εσκέπαζε τις ακτίνες του ηλίου. Δια αυτό όλοι οι άνθρωποι πάσης ηλικίας έτρεξαν εις την εκκλησίαν και με άμετρον χαρά και θερμή κατάνυξιν ευχαρίστησαν τον Θεόν και εδόξα-σαν αυτόν δια το παράδοξον αυτό θέαμα. Το γεγονός αυτό έγινε το 346 επί βασιλέως Κω/νου και Πατριάρχου Ιεροσολύμων Κυρίλλου.

2) Ο άγιος Κοδράτος. Όταν οι Χριστιανοί εδιώκοντο και εφυλακίζοντο εις την Νικομήδειαν, ο άγιος Κοδράτος ήταν ο παρήγορος άγγελος. Ήταν πλού­σιος, ευγενής, ωραίος, μορφωμένος και προικισμένος με αρετές. Καθημερινώς περιποιείτο τους φυλακισμένους, τους ενουθέτει να μη δειλιάζουν και να υπο­μένουν τις θλίψεις και τα βασανιστήρια. Δι' όλα αυτά εβασανίσθη και τέλος απεκεφαλίσθη.

3) Ο άγιος και θεοφόρος Νείλος ο νέος Μυροβλήτης. Γεννήθηκε εις Αγιον Πέτρον Κυνουρίας. Ασκήτευσε στο Αγιον Όρος όπου και εξεδήμησεν εις Κύριον ειρηνικά.

4) Ο άγιος Παχώμιος ο νέος. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο δια ξίφους εις Ουσάκι της Φιλαδέλφειας.

5) Ο άγιος Ακάκιος.

6) Οι άγιοι Ρουφίνος και Σατορνίνος. Εφονεύθησαν με ξίφος.

7) Ο άγιος Ιωάννης ο Ψυχαΐτης. Έζησε ασκητικό βίο και ενίκησε την αμαρτία.

8) Ο άγιος Μάξιμος. Εμαρτύρησε δια λιθοβολισμού.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο οπλαρχηγός Κ. Μπασδέκης υψώνει την σημαίαν της επαναστάσεως στη Μαγνησία. Ο ελληνικός στρατός διευθυνό-μενος από τον Ν. Αποοτόλην μετέβη εις Χίον.

Το 1897 οι ελληνικές δυνάμεις παρά τον Δομοκόν μάχονται σθεναρώς ενα­ντίον των επιτιθέμενων τουρκικών δυνάμεων.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Σμύρνη επεκτείνει τις εκκαθαριστικές του επιχειρήσεις.

Το 1920 στο μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση περιπόλων. Το 1921 σ' ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία. Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα δια πυροβολικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: