30 Απριλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb136444_thumb1_thumb1_thum[3]
 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Σήμερα γιορτάζονται:
1) Ο άγιος απόστολος Ιάκωβος αδελφός του Ιωάννου του Θεολόγου και γιος του Ζεβεδαίου. Εκλήθη μετά του αδελφού του υπό του Ιησού Χριστού, άφησαν τον πατέρα των και το πλοίον και όλα τα υπάρχοντα και ηκολούθησαν τον Χριστόν. Ο Κύριος αγάπησε πολύ αυτούς, εις δε τον Ιάκωβον έδωκε την τιμήν να πιη το ποτήριον του θανάτου, το οποίον ο ίδιος ο Κύριος ηπιε.
Ο Κύ­ριος έπαιρνε αυτούς πάντοτε μαζί του κατ' εξαίρεσιν εις τας προσευχάς. Είχε ως και τον κορυφαίον Πέτρον. Τον Ιάκωβον εθανάτωσεν ο Ηρώδης ο Αγρίππας ο οποίος εθανατωσε και τον Πρόδρομον, το 44 μ.Χ. δια μαχαίρας. Μετά τον πρωτομάρτυρα Στέφανον ήταν ο δεύτερος που εμαρτύρησε δια τον Χρι­στόν.
2) Ο άγιος Κλήμης. Είναι ο ποιητής των Κανόνων.
3) Ο άγιος Μάξιμος. Πληγείς δια ξίφους ετελειώθη.
4) Η εύρεσις των Λειψάνων του αγ. Βασιλέως εις Αμασείαν.
5) Ο άγιος Διονάτος. Ήταν επίσκοπος των Ιωαννίνων ο οποίος έκαμε πολ­λά θαύματα επί εποχής Θεοδοσίου του Μεγάλου και σε βαθιά γεράματα εξεδήμησεν εις Κύριον.
6) Η αγία Αργυρή. Ωμολόγησε τον Χριστόν και αφού βασανίσθηκε στη φυ­λακή εξεδήμησε εις Κύριον.
Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 εις το Γαλάζιον της Μολδοβλαχίας γίνε­ται μάχη μεταξύ των Ελλήνων υπό τον Αθ. Καρπενησιώτην και Τούρκων. Οι Τούρκοι έχοντες αριθμητικήν υπεροχήν διασκορπίζουν τους Έλληνες.
Το 1822 οι Κρήτες επαναστάται μάχονται εναντίον των Τούρκων έξω του φρουρίου των Κυδωνιών. Στην Υπάτη γίνεται μάχη και φονεύονται οι φιλέλλη­νες Κανελένος και Εϋνέμαστος.
Το 1825 ο ναύαρχος Μιαούλης στον λιμένα της Μεθώνης καταστρέφει τον Αιγυπτιακόν στόλον (μία φρεγάτα, δύο καταδρομικά, 4 φορτηγά). Το παλαιόν Ναυαρίνον της Πύλου παραδίδεται στον Iμβραήμ. Οι Τούρκοι συνεχίζουν τον τριήμερον κανονιοβολισμόν του Μεσολογγίου.
Το 1897 συνεχίζονται οι μάχες Ελλήνων και Τούρκων στη Θεσσαλία.
Το 1917 εις το Σκρα της Μακεδονίας οι Γερμανοβούλγαροι συνεχίζουν τις σφοδρές επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών θέσεων και ιδίως των Ελληνικών. Οι ελληνικές δυνάμεις κρατούν σθεναρώς τις θέσεις τους.
Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα δια περιπόλων.
Το 1921 σ' ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας γίνεται περιορισμένη δράση πυροβολικού και περιπόλων.
Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.
Το 1941 οι Γερμανοί προελαύνουν προς Καλαμάτα.

Το 2004 – 30 Απριλίου η Μείζων Αγία και Ιερά Ενδημούσα Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου επέβαλε την ποινήν της Ακοινωνησίας στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: