25 Μαρτίου, 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. κ. ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ.

24-3-2010

image

Την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών επεσκέφθη ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, . Η συνάντησις ήτο εγκάρδια και πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.  Ο κ. Αλέξης Τσίπρας εδήλωσε μεταξύ άλλων: Για μένα η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο ήταν χρήσιμη, είναι εμπειρία να συνομιλεί κανείς με τον Μακαριώτατο, ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση. Είναι χρήσιμη εμπειρία να συνομιλεί κανείς με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο, έναν άνθρωπο με νηφαλιότητα και πνευματικότητα και είναι θετικό που αυτή τη στιγμή είναι Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας. Τους ανθρώπους τους χωρίζει χάος όταν δεν συζητάνε και κυρίως όταν δεν προσπαθούν να ανιχνεύσουν την αλήθεια..

Ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες ώρες και η συγκυρία αυτής της συνάντησης ήταν μια δύσκολη συγκυρία. Όχι τόσο επειδή βρίσκεται σε κρίση η σχέση εκκλησίας και πολιτείας, αλλά γιατί η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση. Και η κοινωνία ζητάει περισσότερο από κάθε άλλη φορά δικαιοσύνη και ιδίως φορολογική δικαιοσύνη, συνέχισε ο Προεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους, τονίζοντας ότι εμείς προσήλθαμε σε αυτή τη συνάντηση με διακριτές τις διαφορετικές μας απόψεις, τις διαφορετικές αφετηρίες. Και θέλω να επαναλάβω τη δική μας αξιακή θέση για διακριτούς ρόλους εκκλησίας και κράτους. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι υποτιμούμε το ρόλο της εκκλησίας. Τον αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλο σεβασμό.

Πιστεύουμε ότι οι διακριτοί ρόλοι θα βοηθήσουν θεσμικά και την πολιτεία να εκσυγχρονιστεί αλλά και την εκκλησία να προχωρήσει με γοργά βήματα στη δημοκρατική της αυτοδιοίκηση και στην αποτελεσματικότητα του κοινωνικού της έργου. Επίσης ανέφερε ότι πιο σημαντικό από το φορολογικό λοιπόν είναι να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος προκειμένου να καταγραφεί η εκκλησιαστική περιουσία και να καταγραφεί και η συμβολή του κράτους και η συμβολή της εκκλησίας σε αυτή τη δύσκολη για την κοινωνία περίοδο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων τόνισε: «Όταν υπάρχει καλή διάθεσις, όταν υπάρχει η αναζήτηση αλλά και η επικράτηση της αλήθειας υπάρχουν πολλοί τρόποι να βρει κανείς συμφωνίες». «Πρέπει πρώτα να σας πω ότι από πολύ καιρό είχαμε ζητήσει και οι δυο να συναντηθούμε, ο κ. Τσίπρας και εγώ, τώρα ήρθε αυτή η ώρα που είναι δύσκολη, αλλά δεν πειράζει και τώρα δεν είναι αργά. Είναι πολύ καλή ώρα.,».

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «Δόθηκε η ευκαιρία αφ΄ ενός να εκτιμήσω περισσότερο τα προσόντα του κ. Τσίπρα, τις σκέψεις του κ. Τσίπρα, έστω και τις διαφωνίες που τυχόν υπάρχουν, αλλά δόθηκε ευκαιρία αφ΄ ετέρου να ανταλλάξουμε απόψεις σε βασικά θέματα που έχουν σχέση και με την πορεία της εκκλησίας αλλά και με τη συνεργασία με τα άλλα κόμματα στον τόπο μας.»

Σε ερώτηση των Δημοσιογράφων αν συζητήθηκε το θέμα χωρισμού Εκκλησίας- κράτους, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας είπε: «Δεν δόθηκε ευκαιρία να μπούμε σε τόσο μεγάλα θέματα. Μπήκαμε όμως σε θέματα που έχουν σχέση με τη φορολογία. Ότι η φορολόγηση είναι μια παρωνυχίδα μπροστά στο γενικότερο θέμα της συνεργασίας. Κυρίως ετέθη η βάση στη συζήτηση -δεν ξέρω τι ανταπόκριση θα βρει αυτή η πρότασις- είναι ανάγκη να καθίσουμε, όχι μόνο η Εκκλησία και τα κόμματα όλα- και άλλοι παράγοντες να δούμε αυτό το θέμα που δημιουργεί την αναστάτωση, να το δούμε όλοι μαζί από κοινού και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε..»

Για τη φορολογία, ανέφερε ότι «Όχι μόνο το φορολογικό αλλά και γενικότερα. Σήμερα το φορολογικό, αύριο θα τεθεί ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, .. ότι ευεργετούμεθα από το κράτος. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δίνεται μια ευκαιρία λοιπόν να ξετυλιχθεί το παραμύθι, ο μύθος της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας, που τελικά χαίρομαι να τελειώσει αυτή η δοκιμασία που θα αποδειχθεί ότι είναι ο θησαυρός ένας άνθρακας ο οποίος όμως είναι χρήσιμος για πολλούς που θέλουν να τον χρησιμοποιούν».

Σε ερώτηση, αν αληθεύει ότι θα συμβάλει στο Ταμείο Στήριξης, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Παντού, Ό,τι έχει σχέση με τη βοήθεια της Εκκλησίας για το λαό, είμαστε υπέρ. Γιατί εμάς - κι αυτό μας συνδέει με την πολιτεία - το αντικείμενό μας είναι, ο λαός, οι άνθρωποι.

Τέλος, σε ερώτηση εάν αύριο η Ιεραρχία φανεί ενωμένη είπε με νόημα: «Όταν υπάρχει μια διαφορετική άποψις, τοποθέτησις προς το καλύτερο, δεν είναι κακό. Η σύνθεσις είναι αυτό που μας χρειάζεται πάντως πρέπει να σημειώσετε ότι μας αδικεί όλη αυτή η επιθετικότητα κατά της Εκκλησίας. Εμείς είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ και να είμαστε γύρω στο λαό μας, να τον βοηθάμε κάθε φορά σε κάθε περίπτωση..»

Δεν υπάρχουν σχόλια: