24 Μαρτίου, 2010

25η ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΙΩΝΙΟ ΦΩΣ

25 ΜΑΡΤΙΟΥ

Η Εθνική Επέτειος του Εικοσιένα ακτινοβολεί ένα αιώνιο φως. είναι ένας θρίαμβος της ελευθερίας, η οποία, βγαλμένη από μακρούς και σκληρούς αγώνες, φωτίζει την ιστορική σταδιοδρομία του Έθνους, εμβαθύνει τη συνείδησή του, διεγείρει μέσα στα στήθη του τη ζωή σαν χρέος, αναρριπίζει το αίσθημα της εθνικής του υπερηφάνειας.

Επί εκατοντάδες ετών μια βαθειά πνευματική κληρονομία συνεσωρεύθη εις τα υποσυνείδητα του Έθνους και απέβη πηγή εμπνεύσεως και δημιουργίας σε όλα τα επίπεδα της ζωής, για να εκσπά σε ηρωικούς αγώνες, όταν οι ιστορικές περιπέτειες του Έθνους το θέτουν ενώπιον κινδύνων ανατροπής της πνευματικής του ζωής.

Οι αγώνες του 1821 συνετάραξαν τότε εκ θεμελίων την Οθωμανικήν Αυτοκρατορίαν, ενέβαλαν σε ανησυχία την διεθνή διπλωματία, προκάλεσαν το ενδιαφέρον των μεγάλων ευρωπαϊκών λαών, σε βαθμό ώστε το ηθικό μεγαλείο των αγώνων αυτών να εξαναγκάσει τη διεθνή πολιτική συνείδηση να υποκλίνει υπέρ της υποθέσεως των αγωνιζομένων Ελλήνων.

Με ποταμούς αιμάτων, δι' αφαντάστων στερήσεων, διά θανατώσεων και ολοκαυτωμάτων Κλήρου και λαού πέρασε το Γένος, επί πολλά έτη, για να φθάσει στο θρίαμβο του αγώνος και να διδάξει το σύγχρονο κόσμο, διά πολλοστήν φοράν, ότι η ελευθερία εξαγοράζεται πάντοτε με θυσίες συνεχείς και βιώνεται ως οδύνη και πόνος και σταυρός, για να γίνει δόξα και φως των ατόμων και των Εθνών.

Πνεύμα και Ελευθερία είναι το νόημα της ζωής και της ιστορίας των λαών και το Πνεύμα αυτό, το εβίωσε το Γένος, το μετέβαλε σε πολιτισμό ωραιότητος και σοφίας και γνώσεως, επίστευε ότι η αλήθεια δεν είναι μόνο η ζωή στις βιολογικές της λειτουργίες και δεν αποκαλύπτεται στους νόμους της φύσεως. Κανένας άλλος λαός δεν ένιωσε τη μεγάλη Αλήθεια, το Θεό, όπως ο Ελληνικός.

Μόνο το ελληνικό "δαιμόνιο", με την διαύγεια, με τη λεπτότητα του νου του, κατενόησε πλήρως την εξ αποκαλύψεως χριστιανική αλήθεια. Αυτή η συνύφανση του ελληνικού πνεύματος και του Χριστού μας είναι η Ορθόδοξη Πίστη του Έθνους, η οποία μετεμόρφωσε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία σε μια λάμπουσα Αυτοκρατορία Ελληνοχριστινιακή, που εφώτισε όλους τους λαούς της Ευρώπης και της Ανατολής με τους θεσμούς της, με τη σαφή χριστιανική αξιοπρέπεια, με τα ιδρύματα της φιλαλληλίας και της χριστιανικής αλληλεγγύης, με τους μεγαλοπρεπείς ναούς της, με την ιδιάζουσα τέχνη της, την ποίησή της, με τη μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, ως πηγή φωτισμού και εκχριστιανίσεως εκατοντάδων εκατομμυρίων άξεστων και βάρβαρων λαών.

Έλληνες Πατριάρχαι, Έλληνες Ιεράρχαι, εκλεκτοί ποιηταί και ρήτορες εκκλησιαστικοί, οι λογάδες του Γένους, ο Κλήρος και ο λαός, με ένα κοινό εθνικό αίσθημα, με μια ελπίδα. Που να αναφέρει κανείς ονόματα, πρωταγωνιστές του αγώνα του '21; Σελίδες ολόκληρες δεν αρκούν.

Στην αναταραχή του κόσμου, μέσα στην οποία συγκρούονται η Ελευθερία ως πηγή πάσης δημιουργίας, και το Σύνολο ως κοινωνική δικαιοσύνη, μόνο το Ελληνοχριστιανικό Πνεύμα μπορεί να βρει τον προσήκοντα συγκερασμό της ατομικής Ελευθερίας αφ' ενός και των αξιώσεων του Συνόλου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων αφ' ετέρου. Η Ελλάς και το Θεανδρικό πρόσωπο του Χριστού, μέσα στα σχήματα του πολιτισμού της, είναι το Φως όλου του κόσμου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: