Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και στο Δημοσιογράφο Δημήτρη Ριζούλη, μίλησε σήμερα ο Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) κ. Αντώνης Ζαμπέλης.
Ερωτηθείς αρχικά ο κ. Ζαμπέλης, γιατί σε δηλώσείς του τονίζει ότι είναι πολύ σκληρά αυτά τα μέτρα τα οποία ανακοινώνονται ως πρόθεση της Κυβέρνησης, τόνισε: «Καταρχήν όσον αφορά την φορολογία των μισθωμάτων αναφέρθηκε ένα ποσοστό της τάξεως 20%, στα ακαθάριστα έσοδα των μισθωμάτων της Εκκλησίας. Αυτό θεωρείται και επαχθές και εξωπραγματικό, διότι ακόμα και στις εταιρείες λαμβάνουν υπόψη τους, τόσο τα έσοδα όσο και τα έξοδα.
Ως εκ τούτου, εάν υπάρξει κάποια φορολογία θα πρέπει να υπάρξει το καθαρό υπόλοιπο, αν υπάρχει αυτό!» «Μην λησμονούμε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος σαν κεντρική διοίκηση, έχει ένα προϋπολογισμό της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από τον οποίο καλύπτει τις μισθοδοσίες, τα λειτουργικά της έξοδα, τα επενδυτικά της έργα καθώς και όλες τις δραστηριότητες της Εκκλησίας γενικά. Από αυτό τον προϋπολογισμό φέτος είναι η πρώτη φορά που έχουμε ελλειμματικό, διότι τα μισθώματα που λαμβάνουμε είναι της τάξεως των 12 εκατομμυρίων και όταν ο προϋπολογισμός είναι 20 αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα.
Διότι τα τελευταία 2 χρόνια δεν λαμβάνουμε μέρισμα από την Εθνική Τράπεζα». Μιλώντας για το θέμα της Εθνικής Τράπεζας τόνισε: «Η Εκκλησία διαθέτει ένα ικανό αριθμό μετοχών στην Εθνική Τράπεζα, ο οποίος προέρχεται από την περιουσία των Ιερών Μονών. Από εκεί τώρα προσβλέπει στα έσοδα από τα μερίσματα αυτά, τα οποία όμως δεν λαμβάνει. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, δεν θα μπορέσει να υπάρξει φορολόγηση σε εκαθάριστα έσοδα τη στιγμή που έχουμε προϋπολογισμό ελλειμματικό».
Σε ερώτηση αν ισχύσει τελικά αυτό της 20%, το πόσο που θα πρέπει να καταβάλει η Εκκλησία ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια ευρώ, ο Διευθυντής των Οικονομικών της Εκκλησίας τόνισε: «Το ποσό που πρέπει να καταβάλει η Εκκλησία αν ισχύσει αυτό, θα είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Το οποίο βέβαια θα μεγαλώσει και άλλο το έλλειμμα του προϋπολογισμού μας». Επίσης, σε ερώτηση τι ζητά η Εκκλησία αύριο να διορθωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αυτό, ο κ. Ζαμπέλης είπε:
«Είμαστε αντίθετοι στην φορολόγηση των μισθωμάτων και της επιβολής φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Από εκεί και πέρα αν υπάρξει σκέψη για φορολογία, θα πρέπει να γίνει επί καθαρού αποτελέσματος. Δηλαδή να λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα μείον τα έξοδα, αν υπάρχει καθαρό υπόλοιπο επ΄ αυτού να μπαίνει η φορολόγηση».
Σε ερώτηση, ότι πολλοί Έλληνες πολίτες φωνάζουν ότι η Εκκλησία έχει πολύ μεγάλη περιουσία και γιατί δεν βοηθάει, ο Διευθυντής της ΕΚΥΟ δήλωσε: «Καταρχήν θα πρέπει να απομυθοποιήσουμε τον μύθο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που έχει η Εκκλησία.
Από την αρχική περιουσία που είχε η Εκκλησία από την γέννηση του Ελληνικού Κράτους, αυτή τι στιγμή έχει απομείνει μόνο το 4%. Από το 4% το 60% είναι δεσμευμένο με τον άλφα η βήτα τρόπο, κυρίως από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι έχουνε κηρύξει χώρους της Εκκλησιαστικής περιουσίας, είτε η ως χώρους αθλήσεως, είτε πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού.
Έτσι δεν μας δίνεται η δυνατότητα να την αξιοποιήσουμε, παρότι έχουμε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις υπέρ μας, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Η πολιτεία όμως δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις αυτές, και από την άλλη έρχεται να φορολογήσει τα δεσμευμένα! Αυτό δεν ευσταθεί πουθενά.» «Μην ξεχνάτε ότι η Εκκλησία κάνει ένα τεράστιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, το οποίο κανείς δεν το εκτιμά.
Όταν δίνει καθημερινά 250.000 μερίδες φαγητού σε όλη την Ελλάδα, όταν έχει πάνω από 7.000 κλίνες για ανήμπορους, γέροντες, άπορους και διαθέτει περίπου 100.000.000 ευρώ το χρόνο για αυτές τις δραστηριότητες, αυτά δεν θα πρέπει να συνυπολογιστούν;». Ο Διευθυντής των Οικονομικών κ. Ζαμπέλης, ερωτηθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση Μητροπολίτη (σ.σ. Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως), ο οποίος πρότεινε η Εκκλησία να χαρίσει τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε τα εξής:
«Κοιτάξτε άκουσα φωνές, και μάλιστα φωνές ότι κάποιοι Μητροπολίτες θα προσφέρουν το μισθό τους στο Κράτος. Εγώ αυτές τις δηλώσεις τις θεωρώ ακραία φαινόμενα λαϊκισμού! Διότι τι σημαίνει αυτό; Πως θα ζήσουν χωρίς μισθό, η Εκκλησία θα τους ζήσει; Όσον αφορά το να προσφερθούν οι μετοχές της Εθνικής Τραπέζης, μα πώς να προσφερθούν αφού οι μετοχές είναι μετοχές των Μονών! Να προσφερθούν γιατί;
Όταν κάποιος κάποιος δωρίζει την περιουσία του στην Εκκλησία, έχει την απαίτηση η Εκκλησία να την αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο. Για να έχει έσοδα ώστε να κάνει κοινωνικό έργο, και να προσφέρει τα λεφτά αυτά προς αξιοποίηση του λαού».Τέλος, ο κ. Αντώνιος Ζαμπέλης τόνισε: «Το ζητούμενο είναι να αναπτυχθεί το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, για να μην πάνε τα λεφτά αυτά στον καιάδα των χρεών!
Η Εκκλησία πρέπει να τις δοθεί η δυνατότητα από την πολιτεία και αυτό σημαίνει αγαστή συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας, να αξιοποιήσει την περιουσία της. Έτσι ώστε να μεγαλώσει τα έσοδα της, και να προσφέρει μεγαλύτερο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο».
«Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έχει ως βασικό σκοπό να αναπτύξει το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Είτε δημιουργώντας, γηροκομεία, απεξάρτησης, κέντρα πόνου, κ.τ.λ.. Αυτά όμως πως θα γίνουν; Αυτά χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις και τεράστια λειτουργικά έξοδα», είπε κλείνοντας ο κ. Ζαμπέλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου