28 Δεκεμβρίου, 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.Κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ στο Περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ και στην Δημοσιογράφο Μάρω Κανελλάκη 23/12/2009.

ΑΘΗΝΩΝ

«Η Εκκλησία έχει προσφέρει όσο κανένας άλλος θεσμός

στο κράτος και το έθνος» .

«Ο διαχωρισμός Εκκλησίας και κράτους ήδη έχει γίνει».

Θεωρείτε ότι η Εκκλησία είναι κοντά στη νεολαία, κι αν ναι, με ποιο τρόπο την προσεγγίζετε;

Η Εκκλησία προσπαθεί να είναι κοντά στον κάθε άνθρωπο χωρίς να κάνει διακρίσεις στην ηλικία, αλλά φυσικόν είναι να ενδιαφέρεται περισσότερο για τον νέο άνθρωπο. Πάντοτε η νεότης είναι ένας δύσκολος χώρος και όσο ασχολούνται με αυτή μας διαβεβαιώνουν ότι η περιοδική ή εποχική αντίθεση σε αξίες, σε πρόσωπα και αυθεντίες είναι υγιές στοιχείο.

Θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας;

Ο χωρισμός Εκκλησίας και κράτους ήδη έχει γίνει. Λειτουργούν με διακριτούς ρόλους, οι οποίοι χρειάζονται διευκρινίσεις ως προς την αλληλοπεριχώρησή τους.

Υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αποκαθήλωση των χριστιανικών συμβόλων, συγκεκριμένα αυτό που συνέβη στην Ιταλία. Αν κάτι ανάλογο συμβεί και στην Ελλάδα, ποια θα είναι η θέση σας;

Η υπόθεσις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν έχει τελεσιδικήσει. Θα πρέπει να ξέρετε ότι στην Ιταλία, αν γνωρίζω καλά, η παρουσία του Σταυρού στις σχολικές αίθουσες έχει οριστεί με νόμο. Στην Ελλάδα είναι βίωμα και έχει επικρατήσει εθιμικά. Άλλωστε, ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι ο σεβασμός στον πολιτισμό και στις παραδόσεις εκάστης χώρας-μέλους της Ενωμένης Ευρώπης.

Αρκετές ενορίες τελούν σήμερα Θεία Λειτουργία, αλλά και μυστήρια, γάμους ή βαπτίσεις, στην δημοτική γλώσσα, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Πρέβεζας. Ποια είναι η θέση σας;

Οπωσδήποτε είναι ένα θέμα που πρέπει η Εκκλησία να το αντιμετωπίσει. Βασική προϋπόθεση της είναι τα θέματα αυτά να απασχολούν την Ιερά Σύνοδο και όχι μεμονωμένες κινήσεις.

Ποια είναι η σχέση σας με τη νέα υπουργό Παιδείας; Οι αλλαγές που γίνονται στο μάθημα των Θρησκευτικών σας βρίσκει σύμφωνο; Υπάρχει ενημέρωση από πλευράς υπουργείου για οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται στο μάθημα;

Όπως πάντα. Η προσπάθεια μας είναι να επιτύχουμε συνεργασία στον καλύτερο βαθμό για να έχουμε ουσιαστικότερο αποτέλεσμα.

Σε όσους αμφισβητούν την ύπαρξη του θεού τι θα απαντούσατε;

Η παραδοχή του Θεού δεν έχει σχέση με ποσοστά και αποδείξεις. Είναι θέμα προσωπικής εμπειρίας και βιώματος.

Σκάνδαλα ηθικής τάξεως και οικονομικά, που έχουν ξεσπάσει κατά καιρούς στο χώρο της Εκκλησίας, για παράδειγμα, η καθαίρεση του Μητροπολίτη Αττικής, θεωρείτε ότί έχουν σκανδαλίσει το ποίμνιο κατ ποιες είναι οι συνέπειες;

Σκάνδαλα κάθε μορφής υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και είναι αποτέλεσμα της αστοχίας του καθενός μας μέσα στην καθημερινότητα. Το ζητούμενο είναι πότε, πόσο και πώς θα περιορίσουμε την παρουσία τέτοιων φαινομένων.

Το κοινωνικό έργο που προσφέρει η Εκκλησία χρειάζεται να προβάλλεται ή όχι;

Την Εκκλησία δεν την ενδιαφέρει να παρουσιάζει το κοινωνικό της έργο. Η Εκκλησία δεν ενδιαφέρεται για το «φαίνεσθαι» αλλά για το «είναι». Δηλαδή, την απασχολεί να βλέπει το επιτελούμενο έργο, χωρίς να επιδιώκει τη διαφήμισή του. Δυστυχώς, όμως, σε μία εποχή συγχύσεως, που υπάρχουν πολλοί κακοπροαίρετοι, είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει το πλήρωμά της.

Στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αύξηση της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. θα υπάρξουν αντιδράσεις από πλευράς Εκκλησίας;

Όσο διαβάζουν λίγο Ιστορία και είναι καλοπροαίρετοι θα δουν ότι η Εκκλησία καταβάλλει πάντοτε τους θεσπισμένους φόρους και έχει προσφέρει όσο κανένας άλλος θεσμός στο κράτος και το έθνος.

Ποιο είναι το μήνυμα για τα φετινά Χριστούγεννα;

Υπάρχουν Χριστούγεννα με Χριστό και Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Η ευχή μου είναί ο καθένας μας να γιορτάσει με Χριστό και όχι με ψεύτικα και υποκριτικά υποκατάστατα.

____________________________

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος φημίζεται για το τι είναι φειδωλός σε συνεντεύξεις και σε παρουσιάσεις στα media, καθώς παραμένει θιασώτης και εκφραστής της εκκλησιαστικής θέσης του «είναι» και όχι του «φαίνεσθαι».

Τα «Επίκαιρα» κατόρθωσαν να έχουν μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου, όπου επέλεξε να μιλήσει με λιτό και χριστιανικό τρόπο, προσεγγίζοντας τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους, αλλά και τις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία. Συγκεκριμένα, ο κ.κ. Ιερώνυμος πιστεύει ότι Εκκλησία και κράτος λειτουργούν με διακριτούς ρόλους, οι οποίοι χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς την «αλληλοπεριχώρησή τους».

Αναφορικά, πάντως, με διάφορες εκμοντερνιστικές αυτόνομες κινήσεις εκκλησιαστικών παραγόντων, ο Αρχιεπίσκοπος είναι επικριτικός και ζητά από όλους να σεβαστούν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.

Προβληματισμό εκφράζει για τα κάθε είδους φαινόμενα που έχουν σκανδαλίσει το ποίμνιο, από κληρικούς αλλά ακόμη και από μητροπολίτες, και διερωτάται πώς θα περιοριστούν, ενώ όσον αφορά στη σχέση του με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων εύχεται η συνεργασία αυτή να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: