24 Νοεμβρίου, 2009

Ο Μητρόπολιτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ σχετικά για την Εκκλησιαστική περιουσία

image

«Το βασικό μας πρόβλημα δεν θα πρέπει να είναι το ΕΤΑΚ. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει οικονομική κρίση και εμείς είμαστε πρόθυμοι σε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή να συνδράμουμε στα δημόσια οικονομικά» αναφέρει. Υπογραμμίζει όμως ότι για λόγους ισόνομης αντιμετώπισης με τα υπόλοιπα ΝΠΔΔ η αυξημένη φορολογία δεν θα πρέπει να παγιοποιηθεί. «Αυτό είναι απαράδεκτο» λέει χαρακτηριστικά.

«Η Εκκλησία είναι ένας οργανισμός με ιστορία 2000 χρόνων. Η ζωή της υπερβαίνει τη ζωή κρατών, κομμάτων και κυβερνήσεων. Είναι επόμενο να διαθέτει μεγάλη περιουσία. Αυτή όμως δεν ανήκει στα πρόσωπα» σημειώνει. Τονίζει μάλιστα ότι η εκκλησιαστική περιουσία δεν είναι προσωπικό κτήμα των αρχιερέων μιας και οι μητροπολίτες και η διοίκηση της Εκκλησίας είναι απλός διαχειριστής της περιουσίας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

«Δεν είμαστε κερδοσκοπικός οργανισμός, δεν είμαστε τραπεζίτες, παράγουμε φιλανθρωπικό έργο» τονίζει ο κ. Σεραφείμ. «Συντηρούμε δεκάδες ιδρύματα, χρηματοδοτούμε σχολεία, παρέχουμε χιλιάδες μερίδες συσσιτίου σε απόρους ανθρώπους. Αυτά τα έργα δεν πρέπει από κάπου να χρηματοδοτηθούν;» διερωτάται. «Για αυτό ζητούμε» συνεχίζει «Να μας δοθούν προς αξιοποίηση τα δεσμευμένα ακίνητα».

Σε ό, τι αφορά το μέγεθος, αλλά και την πραγματική αξία της περιουσίας της Εκκλησίας ο μητροπολίτης Πειραιώς χαρακτηρίζει υπερβολές τα όσα ακούγονται. Αναγνωρίζει ότι στο παρελθόν η περιουσία ήταν  μεγαλύτερη από ότι είναι σήμερα. Εξαιτίας όμως των απαλλοτριώσεων στις οποίες προχώρησε κατά καιρούςτο κράτος έχει απομειωθεί σημαντικά.

«Η Εκκλησία δεν μπορεί να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την κοινή γνώμη για τα περιουσιακά της. Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Εκκλησία έχει βγει ζημιωμένη. Κανείς δεν λέει ότι το κράτος πήρε από την Εκκλησία 2000 στρέμματα στη Βάρη για να χτιστεί η Σχολή Ευελπίδων και σε αντιπαροχή μας δίνουν 7 στρέμματα στην οδό Δεινοκράτους, τα οποία δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε γιατί είναι δεσμευμένα ως διατηρητέος χώρος» λέει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: