02 Νοεμβρίου, 2009

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργού (2/11/2009)

image

Εφ' όλης της ύλης διάλογο ξεκινούν Πολιτεία και Εκκλησία

Εφ’ όλης της ύλης διάλογος στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας ξεκινάει μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Γιώργος Παπανδρέου και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά το μεταξύ του τετ-α-τετ που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα έκαναν λόγο για μια γενική συζήτηση αρχών επαναβεβαιώνοντας τη διάθεση και των δυο μερών να προσέλθουν σε συζήτηση και διαπραγμάτευση για όσα θέματα πρέπει να υφίσταται από κοινού αντιμετώπιση εκ μέρους Πολιτείας και Εκκλησίας με ό, τι μπορεί αυτό να σημαίνει.  Για το λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσαν, θα συσταθούν εν ευθέτω χρόνο ειδικές επιτροπές με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών και ιεραρχών οι οποίες θα επιφορτιστούν με την επεξεργασία των ζητημάτων που απασχολούν κυβέρνηση και Εκκλησία.

Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος, όσο και ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις τους έδωσαν έμφαση στο κοινωνικό έργο, κάτι που είχαν συζητήσει και στην προηγούμενη συνάντησή τους τον περασμένο Απρίλιο. Επαναβεβαίωσαν μάλιστα την πρόθεσή τους να δρομολογήσουν και να ενισχύσουν πρωτοβουλίες της Ιεράς Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών σχετικά με προγράμματα κοινωνικής μέριμνας. Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για «Σε βάθος ανταλλαγή απόψεων και διάθεση για συνεργασία των δυο μερών». Ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για το γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής που θα δρομολογήσει η κυβέρνηση στην προσπάθεια να εδραιώσει μια «ευνομούμενη Πολιτεία Δικαίου» όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι σκοπός της συζήτησης ήταν να βρεθεί η κοινή συνισταμένη για την ενδυνάμωση της συνεργασίας των δυο μερών στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων Πολιτείας και Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος από τη δική του πλευρά ευχήθηκε συγχαρητήρια στο Γιώργο Παπανδρέου για την εκλογική νίκη του και επιτυχία στο έργο του. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συζήτησης με τον πρωθυπουργό ο κ. Ιερώνυμος τον ενημέρωσε για το κοινωνικό πρόγραμμα της Εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής, αλλά και για ζητήματα που απασχολούν ευρύτερα την Εκκλησία…

Τόνισε βέβαια, κυρίως για να καθησυχάσει μερίδα «ανησυχούντων» ιεραρχών, πως δεν προχώρησε σε κανενός είδους διαπραγμάτευση με τον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι θα μεταφέρει το αντικείμενο της συζήτησης στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, που συνέρχεται αύριο, καθώς όπως ανέφερε αυτή είναι η αρμόδια Εκκλησιαστική αρχή για τη λήψη των αποφάσεων.

Πηγή: www.amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: