22 Οκτωβρίου, 2009

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος εκήρυξε την έναρξη του 8ου Περιβαλλοντικού Συμποσίου του Οικουμενικού Θρόνου αφιερωμένο στον μεγαλύτερο ποταμό των ΗΠΑ τον Μισισιπή (20/10/2009)

patriarch mississipi

Την έναρξη του 8ου Περιβαλλοντικού Συμποσίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αφιερωμένο στον ποταμό Μισισιπή, κήρυξε το απόγευμα της Τετάρτης στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Το συμπόσιο αυτό από πολλές απόψεις είναι ιστορικό και ξεχωριστό. Ο ποταμός αυτός αποτελεί έναν μικρόκοσμο του πλανήτη μας. Στα ύδατά του, μπορούμε να παρατηρήσουμε πολλά από τα παγκόσμια οικολογικά προβλήματα. Στεκόμαστε ταπεινά ενώπιον του. Ήρθαμε για να ακούσουμε την ιστορία του, να μάθουμε από την ιστορία του» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στρέφοντας το βλέμμα του στον απέραντο Μισισιπή.

Η προστασία της φύσης ευθύνη όλων

«Οι αποφάσεις μας, προσωπικές ή συλλογικές, καθορίζουν το μέλλον του πλανήτη» τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπενθυμίζοντας ότι οι ευθύνες όλων πολλαπλασιάζονται ταυτόχρονα με τα οφέλη μας από την εκμετάλλευση του πλανήτη.

«Έχουμε επεκτείνει την Κυριαρχία μας επί της φύσης σε σημείο που αγγίξαμε τα απόλυτα όρια της επιβίωσης» συνέχισε απευθυνόμενος στους περίπου 150 περιβαλλοντολόγους, θρησκευτικούς λειτουργούς, Πανεπιστημιακούς, ειδικούς επιστήμονες, μέλη οικολογικών κινημάτων, τοπικούς φορείς και δημοσιογράφους. «Έχουμε χάσει τα μισά από τα μεγάλα δάση του κόσμου εξαιτίας των απαιτήσεων για ξυλεία αλλά και για την μετατροπή τους σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις» επισήμανε ο κκ Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: «Η ποσότητα του νερού σε κάποιους από τους μεγαλύτερους ποταμούς του κόσμου έχει μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας με αποτέλεσμα να μην φτάνει καν στην θάλασσα. Αλλά και αυτοί που χύνονται στην θάλασσα μεταφέρουν πλέον χημικά και βιομηχανικά κατάλοιπα καθώς και σκουπίδια που “συγκεντρώνουν” στο πέρασμα τους».

«Αντί να ζούμε από το πλεόνασμα των φυσικών πόρων, σπαταλούμε τον περιβαλλοντικό κεφάλαιο και καταστρέφουμε τις φυσικές πηγές της Γης σαν να μην υπάρχει αύριο» υπογράμμισε ο Πατριάρχης καταδεικνύοντας τον καταστροφικό τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονες κοινωνίες διαχειρίζονται το φυσικό περιβάλλον.

«Τα διλλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι τα προβλήματα που δημιουργούν οι άνθρωποι. Θα πρέπει να έχουμε στην σκέψη μας ότι όλοι μας είμαστε στο ίδιο εύθραυστο πλοίο της ζωής» σημείωσε ο κκ Βαρθολομαίος.

Μήνυμα Πάπα Βενεδίκτου

Νωρίτερα τον Πατριάρχη είχε υποδεχθεί ο ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος της Νέας Ορλεάνης Γρηγόριος ο οποίος ανέγνωσε μήνυμα του Πάπα Βενεδίκτου.
«Συμφωνώ απόλυτα με την Παναγιότητα σας ότι τα επείγοντα ζητήματα συνδέονται με την φροντίδα και την προστασία του περιβάλλοντος» τονίζει το μήνυμα του ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο οποίος επίσης, όπως και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επισημαίνει ότι όλοι οφείλουν να εργαστούν στην κατεύθυνση προστασίας της Δημιουργίας του Θεού, την οποία μας εμπιστεύθηκε και αποτελεί το κοινό μας σπίτι.

Μήνυμα, που ανέγνωσε ο πρώην Γερουσιαστής Πωλ Σαρμπάνης, απέστειλε και ο βραβευμένος με Νόμπελ, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, επισημαίνοντας τη σημασία των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Χαιρετισμό, τέλος, απηύθυνε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ο οποίος σημείωσε πως οι «πληγές» που προκάλεσε στη Νέα Ορλεάνη ο τυφώνας Κατρίνα θα χρειασθούν αρκετά χρόνια για να θεραπευτούν. «Είμαστε όλοι εδώ για να βοηθήσουμε στην θεραπεία τόσο της πόλης όσο και του μεγάλου Μισισιπή» επισήμανε ο κ. Δημήτριος χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία τόσων ειδικευμένων επιστημόνων και περιβαλλοντολόγων οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα συζητήσουν μαζί με τους θρησκευτικούς λειτουργούς και τους τοπικούς φορείς τα προβλήματα του Μισισιπή. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος πρόσθεσε πως αυτή η συνάντηση έγινε δυνατή εξαιτίας των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος, όπως είπε, «υπηρετεί με έναν ξεχωριστό τρόπο τη διαδικασία της οικολογικής θεραπείας των πληγών που οι άνθρωποι προκάλεσαν στην φύση».

To ταξίδι του μεγάλου Μισισιπή

Να σημειωθεί ότι το ταξίδι του ποταμού Μισισιπή ξεκινάει από τον βορά, στον Καναδά, διατρέχει (μαζί με τους παραποτάμους του) 31 Πολιτείες των ΗΠΑ και χύνεται στον κόλπο του Μεξικού. Η κοιλάδα που σχηματίζεται γύρω από τον ποταμό αποτελεί το 41% της έκτασης των ΗΠΑ και είναι κατά 20% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Κίτρινου ποταμού στην Κίνα, διπλάσια από την Κοιλάδα του Νείλου στην Αφρική, και του Γάγγη στην Ινδία και κατά 15 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ρήνου στην Ευρώπη. Το ενδιαφέρον των επιστημόνων που συμμετέχουν στο συνέδριο δεν εστιάζεται μόνο στην ρύπανση του Μισισιπή -και στις συνέπειες που αυτή έχει στην υγεία των ανθρώπων που ζουν γύρω του- αλλά και στις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές και το λιώσιμο των πάγων.Πολλές παραποτάμιες αστικές περιοχές, κυρίως στο δέλτα του Μισισιπή που στις 29 Αυγούστου του 2005 χτυπήθηκε από τον τυφώνα Κατρίνα, αναμένεται να χαθούν κάτω από το νερό.

Πηγή: www.amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: