25 Οκτωβρίου, 2009

Σχέδιο για τη βιωσιμότητα της "Αλληλεγγύης" επεξεργάζεται η ΔΙΣ (23/10/2009)

image

Νέα Επιτροπή για την βιώσιμη λειτουργία της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» συστήνει η Ιερά Σύνοδος. Η Επιτροπή αυτή αποτελούμενη από μέλη της ΔΙΣ είναι επιφορτισμένη με την κατάρτιση ενός νέου αναμορφωμένου μοντέλου φιλανθρωπικής δράσης της «Αλληλεγγύης» σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το νέο σχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, οπότε θα συνέλθει η Σύνοδος της Ιεραρχίας, η οποία θα συζητήσει το θέμα προκειμένου να λάβει και τις σχετικές αποφάσεις.

Την Παρασκευή το μεσημέρι ενώπιον της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εμφανίστηκε ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για την οικονομική κατάσταση της.
Το ταμειακό έλλειμμα ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 13.355.805,92 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και οφειλές 6,7 εκατομμυρίων ευρώ (6,2 εκατομμύρια ευρώ το κεφάλαιο συν τους νόμιμους τόκους), την επιστροφή των οποίων αξιώνει το υπουργείο Εξωτερικών για τη μη ολοκλήρωση του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες (στην Ερυθραία, το Μαλάουι και την Ζιμπάμπουε) που ξεκίνησε το 2005 με κονδύλια του ΥΠΕΞ, στην πορεία άλλαξε ρότα για βοήθεια στο Ιράκ, αλλά ουδέποτε ολοκληρώθηκε λόγω της περίφημης υπόθεσης των σάπιων κοτόπουλων.  

Με βάση της περιουσιακή και οικονομική της κατάσταση αυτή τη στιγμή η «Αλληλεγγύη» δεν μπορεί να καλύψει τις δανειακές της οφειλές προς τους προμηθευτές της για προηγούμενα προγράμματα, ενώ δεν έχει και φορολογική ενημερότητα, εξαιτίας των οφειλών της προς το Δημόσιο για τη σύναψη δανεισμού. Τουναντίον μέσα στο 2008 έχει λάβει περίπου 500 χιλιάδες ευρώ με εσωτερικό δανεισμό από την ΕΚΥΟ, ώστε να ρυθμίσει τρέχουσες οφειλές της προς προμηθευτές.

Το ενδεχόμενο νέου εσωτερικού δανεισμού προς την «Αλληλεγγύη» συζητήθηκε και πάλι στην Ιερά Σύνοδο, απλώς και μόνο σαν σενάριο. Μάλιστα, ο μητροπολίτης Ηλείας φέρεται να πρότεινε στους Συνοδικούς ιεράρχες την πιθανότητας περιφοράς δίσκου στις ενορίες για την «Αλληλεγγύη» στο πρότυπο αντίστοιχης δισκοφορίας που γίνεται κάθε χρόνο για την ενίσχυση του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας και της Αποστολικής Διακονίας.

Πηγή: www.amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: