11 Σεπτεμβρίου, 2009

Ο φάκελος της "Αλληλεγγύης" στο ΥΠΕΞ και τον Εισαγγελέα

clip_image002

του Νίκου Παπαχρήστου

Στο γραφείο της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη θα παραδοθεί, το αργότερο μέχρι την Τρίτη, ο φάκελος της υπόθεσης «Αλληλεγγύη». Επίσης τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στην Εισαγγελία, από τους δικηγόρους της εκκλησιαστικής ΜΚΟ, μήνυση για τις "παράνομες πράξεις" που περιγράφονται στις διαδοχικές εκθέσεις των Μητροπολιτών Ηλείας και Φιλίππων, στην έρευνα των οικονομικών ελεγκτών καθώς επίσης και στα συμπεράσματα της έκθεσης Πεπραγμένων της Επιτροπής Ακροάσεως.

Αυτό αποφάσισε την Πέμπτη, σε συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο των εταίρων της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» που εξέτασε την έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής Ακροάσεως στην οποία αποδίδονται ευθύνες σε έντεκα φυσικά πρόσωπα, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη και συνεργάτες της εκκλησιαστικής ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» αλλά και στελέχη της Οικονομικής Επιθεώρησης της Εκκλησίας. Υπενθυμίζεται πως πρώτο τo Amen.gr, είχε δημοσιεύσει εκτενή αποσπάσματα της Έκθεσης, την οποία εκ των υστέρων έδωσε στη δημοσιότητα και η Εκκλησία της Ελλάδος.

Η Έκθεση, που συντάχθηκε μετά την συγκέντρωση μαρτυριών και στοιχείων για την οικονομική διαχείριση στον οργανισμό μέχρι τον Μάιο του 2008, είχε παρουσιαστεί, τον Αύγουστο, από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα 6,7 εκατ. ευρώ που διεκδικεί το υπουργείο Εξωτερικών, για την γνωστή υπόθεση των αλλοιωμένων πουλερικών, ο φάκελος που θα κατατεθεί στο ΥΠΕΞ θα περιλαμβάνει στοιχεία από τις τέσσερεις διαδοχικές εκθέσεις. Στόχος είναι, σύμφωνα με στελέχη της Συνόδου, «να εκδοθούν καταλογιστικές αποφάσεις και για τα φυσικά πρόσωπα αναφορικά με τα χρήματα που έπρεπε να πάνε σε προγράμματα και κατέληξαν αλλού». Αξίζει να σημειωθεί πως το ΥΠΕΞ είχε προχωρήσει, στις αρχές Ιανουαρίου 2008, στην έκδοση καταλογιστικών αποφάσεων κατά της αστικής εταιρείας ΜΚΟ "Αλληλεγγύης".

«Η ευθύνη ανήκει πλέον στην κυρία υπουργό και σαφώς στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου που θα αναλάβει μετά την ανάδειξη της νέας Κυβέρνησης» υποστηρίζουν και υπενθυμίζουν την πρόσφατη θέση πολιτικών παραγόντων του υπουργείου ότι θα αποδοθούν ευθύνες στα πρόσωπα που τις έχουν. Προσθέτουν δε πως μετά τους σχετικούς καταλογισμούς, εφόσον φυσικά γίνουν από την πλευρά του ΥΠΕΞ, «ο υπόλογος έχει δικαίωμα να προσφύγει, εντός 6 μηνών, στο Ελεγκτικό Συνέδριο».

Ο φάκελος της υπόθεσης θα υποβληθεί, σύμφωνα με την χθεσινή απόφαση των εταίρων της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», και στην Εισαγγελία στην οποία θα κατατεθεί σχετική μήνυση για τις φερόμενες ως παράνομες πράξεις που διαπιστώνουν οι συντάκτες των τεσσάρων εκθέσεων. Σύμφωνα με συνοδικούς κύκλους από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις Εκθέσεις ενδεχομένως να προκύπτουν ενδείξεις για «κακουργηματικές απιστίες» για ποσά άνω των 150 χιλιάδων ευρώ.

Πάντως η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» φέρεται αποφασισμένη να διεκδικήσει από τα φυσικά πρόσωπα, που είχαν την ευθύνη της διαχειρίσεως των οικονομικών της, το χρηματικό ποσό που εμφανίζεται ως έλλειμμα ή ζημία της οργάνωσης. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι τα πρόσωπα που φέρονται κατά την έκθεση να έχουν τις σημαντικότερες ευθύνες για διαχειριστικά ζητήματα της "Αλληλεγγύης" υποστηρίζουν ότι ενήργησαν προς όφελος της ΜΚΟ και δεν ζημίωσαν τα οικονομικά της. Χαρακτηρίζουν δε έωλα τα στοιχεία, βάσει των οποίων, τους αποδίδονται οι αναφερόμενες στις πορισματικές εκθέσεις κατηγορίες.

Πηγή: Amen.gr (11/9/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: