15 Απριλίου, 2009

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΥΛΩΝΟΣ (14/4/2009)

1307195

«Αλλάξτε πορεία και επιστρέψτε στην αγκαλιά της κοινωνίας»


Η συγκίνηση ήταν έκδηλη στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής επίσκεψής του στις φυλακές ανηλίκων στον Αυλώνα. «Είναι λυπηρό να βρίσκονται σ’ αυτό το χώρο νέοι άνθρωποι, που στην ηλικία τους βάζουν τα θεμέλια στη ζωή τους», τόνισε ο κ. Ιερώνυμος. Μιλώντας στους κρατουμένους, τους ζήτησε να προβληματιστούν για το παρελθόν τους, να κάνουν την αυτοκριτική τους, να μετανιώσουν για ό,τι κακό έκαναν και να αντιληφθούν ότι έχουν πολύ χρόνο μπροστά τους για να αλλάξουν πορεία, να αξιοποιήσουν τα χαρίσματά τους και να ανέβουν ψηλά μέσα και πάλι στην αγκαλιά της κοινωνίας.


Και φέρνοντας ως παράδειγμα τον εαυτό του, είπε πως κάνει την αυτοκριτική του και προβληματίζεται για το παρελθόν του, εξετάζει ποιο ήταν το καλό και ποιο το κακό που έκαμε, πού πέτυχε και πού απέτυχε και μετράει αν έχει χρόνο να τα διορθώσει και να ζήσει στο πνεύμα της μετανοίας, σύμφωνα με την Εκκλησία. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευσε στις φυλακές ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου και δήλωσε ότι η παρουσία του έδωσε στους ανηλίκους κρατουμένους και στην κοινωνία το μήνυμα ότι όλοι δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία, κάτι που αποτελεί και τη θέληση της Πολιτείας.


Μήνυμα


Σημείωσε ακόμη: «Ολοι έχουμε χώρο προσφοράς στην κοινωνία. Είναι πολύ σπουδαίο αυτά τα παιδιά να το πιστέψουν και θα είναι πολύ σημαντικό η ελληνική κοινωνία να τους δεχτεί πάλι, όταν τελειώσουν το διάστημα του σωφρονισμού τους». Στις φυλακές ανηλίκων υπάρχουν 332 κρατούμενοι, από τους οποίους το 70% είναι αλλοδαποί, ποσοστό δυσανάλογο προς την πληθυσμιακή τους αναλογία. Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε στις φυλακές της Αυλώνας ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αττικής, αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Καλογερόπουλος. Εν τω μεταξύ, σκέψεις για Λύκειο στις φυλακές Κορυδαλλού εξέφρασε ο υπ. Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλος κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργεί μέσα στις φυλακές.


«Εχουμε την άποψη ότι πρέπει με ειδικά προγράμματα σπουδών, προσαρμοσμένα στα δεδομένα των φυλακών, να επεκταθούμε και σε επίπεδο λυκειακής εκπαίδευσης, για να δοθεί η δυνατότητα σε όσους το επιλέξουν να έχουν μεγαλύτερη μόρφωση, υψηλότερη εξειδίκευση, περισσότερες δυνατότητες και μεγαλύτερη καλλιέργεια ψυχής», δήλωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘ. ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: