Ο αρχιεπίσκοπος συμφώνησε με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη να γίνει οικονομικός διακανονισμός στα χρέη της «Αλληλεγγύης» προς το ΥΠΕΞ.
Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ
Ευθύνες για έλλειμμα-ρεκόρ ύψους μέχρι και 9,5 εκατ. ευρώ καταλογίζονται στο πολυσέλιδο πόρισμα των ορκωτών λογιστών που ερεύνησε τα οικονομικά της ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη».
Αυτές τις μέρες η επιτροπή παραδίδει το πόρισμα στην Ιερά Σύνοδο, αυτή με τη σειρά της στον νομικό της σύμβουλο και, κατά πάσαν, πιθανότητα οι υπεύθυνοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.
Η επιτροπή βασίστηκε στο πόρισμα 300 σελίδων του μητροπολίτη Φιλίππων, Προκόπιου, που περιέγραφε τις ενέργειες και τις δραστηριότητες της οργάνωσης.
Ζημιές από τις ρήτρες
Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκαν προβλήματα κυρίως με τις μεταφορικές εταιρείες, που υπέγραφαν συμφωνητικά με τη ΜΚΟ, στα οποία έβαζαν ρήτρα ότι αυτές θα εισπράξουν το κόστος μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ακόμη και αν ματαιωνόταν η αποστολή, όπως για παράδειγμα έγινε με τα αλλοιωμένα κοτόπουλα, προς το Ιράκ.
Οι ορκωτοί λογιστές, σύμφωνα με πληροφορίες, στο δικό τους πόρισμα, επιρρίπτουν συγκεκριμένες ευθύνες στον διευθυντή της οργάνωσης, Δ. Φουρλεμάδη, ο οποίος όμως -σημειώνεται- δεν έπαιρνε τις αποφάσεις μόνος του, καθώς υπήρχε διοικητικό συμβούλιο που υπέγραφε τις αποφάσεις.
Μέλη του διοικητικού συμβουλίου ήταν οι επίσκοποι Θερμοπυλών, Ιωάννης, και Βελεστίνου, Δαμασκηνός.
Ο Δαμασκηνός έχει παραιτηθεί από τη θέση του πρωτοσύγκελου της αρχιεπισκοπής, ενώ ο Θερμοπυλών παραμένει στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μονής Πεντέλης, όπου ο αρχιεπίσκοπος προτίθεται να τοποθετήσει στη θέση του τον καθηγητή Πανεπιστημίου Μ. Μπέγζο.
Από τη στιγμή που θα καταλογιστούν συγκεκριμένες ευθύνες, η υπόθεση ξεφεύγει από τη δικαιοδοσία της Εκκλησίας, που είναι Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, και με τους υπεύθυνους θα «ασχοληθεί» πλέον το Δημόσιο, ώστε είτε να επιστρέψουν τα οφειλόμενα, είτε να δικαστούν.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξιχνίαστος παραμένει ο ρόλος του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και κατά πόσον παρενέβαινε στη διοίκηση και έδινε εντολές στους υπευθύνους.
Συναντήσεις για το χρέος
Ο Ιερώνυμος, πάντως, ασχολήθηκε ενεργά με την υπόθεση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε. Ιδιαίτερα με τις οφειλές στο υπουργείο Εξωτερικών από τη γνωστή υπόθεση των πουλερικών που αγοράστηκαν με πιστώσεις του υπουργείου, αλλά δεν πρόλαβαν να σταλούν ως ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ γιατί... βρέθηκαν χαλασμένα.
Το χρέος προς το υπουργείο παραμένει και μέχρι προ τινος η Ντόρα Μπακογιάννη επέμενε στην άμεση και ολοσχερή εξόφλησή του.
Ο αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε μαζί της στο γραφείο του, παρουσία του διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας, Αντ. Ζαμπέλη, και του νέου διευθυντή της «Αλληλεγγύης», Κ. Δήμτσα.
Δεύτερη φορά συναντήθηκε στο Πέραμα με την υπουργό όταν ξέσπασε η σφαγή στη Γάζα και παρέστη στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την ίδια οργάνωση. Και στις δύο συναντήσεις συζητήθηκε το θέμα της οφειλής και σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε ο διακανονισμός της σε ετήσιες δόσεις.
Ο αρχιεπίσκοπος, πάντως, θέλει να κερδίσει το στοίχημα που έχει βάλει για την ανάπτυξη του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας μέσω της «Αλληλεγγύης».
Επιθυμεί, μετά το ξεκαθάρισμα των οφειλών της, να την εξυγιάνει και να την αναπτύξει σε ευρύτατη κλίμακα. Για να το επιτύχει προσανατολίζεται ακόμη και να αλλάξει την ονομασία της, όπως έχει εξομολογηθεί στους στενούς συνεργάτες του.
Στιγματισμένο παρελθόν
Μια μετονομασία που είναι αναγκαία καθώς το όνομα «Αλληλεγγύη» συνδέεται και παραπέμπει, για ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, σ' ένα παρελθόν που έχει στιγματιστεί -καλώς ή κακώς- κυρίως από το σκάνδαλο των αλλοιωμένων πουλερικών, αν και οι δραστηριότητές της ήταν πολλές φορές χρήσιμες.
Συγχρόνως όμως, συζητείται η σύνδεση της «Αλληλεγγύης», με τη νέα μορφή της, με την Εκκλησία της Αλβανίας και τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Αναστάσιο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για να ενταχθεί στην ομάδα των ΜΚΟ με τις οποίες συνεργάζεται ο ΟΗΕ.
Αν αυτό τελικά επιτευχθεί, θα είναι η πρώτη και μοναδική τέτοιου είδους οργάνωση που θα έχει απευθείας σύνδεση και συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη.
Νοσοκομείο στη Γάζα από την Εκκλησία
Νοσοκομείο στη Γάζα προτίθεται να χτίσει η Εκκλησία της Ελλάδος, που θα συνεργαστεί γι' αυτό το σκοπό με το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ιερώνυμος, πιστός στο όραμά του για βοήθεια στους αναξιοπαθούντες απανταχού της γης, δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος από το δράμα των Παλαιστινίων.
*Ετσι, στις συναντήσεις που είχε με την υπουργό Εξωτερικών συμφωνήθηκε να δώσει η Εκκλησία τα χρήματα στο υπουργείο Εξωτερικών με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση του νοσοκομείου και το υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες για να διευκολύνει την υλοποίηση αυτού του έργου. Τα χρήματα για το νοσοκομείο συγκεντρώθηκαν από δισκοφορίες στους ναούς. Ως παράδειγμα του ύψους του ποσού που συγκεντρώνεται, αναφέρεται ότι κάθε μία από τις εκατοντάδες εκκλησίες που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της αρχιεπισκοπής στην περιοχή των Αθηνών, συγκέντρωσε ποσά άνω των 700 ευρώ.
*Συγχρόνως συμφωνήθηκε να τεθεί στη διάθεση του υπουργείου Εξωτερικών ο ξενώνας της Εκκλησίας που βρίσκεται στην περιοχή του Φιξ, για να φιλοξενηθούν οι συγγενείς που θα συνοδεύσουν παιδιά από την Παλαιστίνη τα οποία θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αθήνας. Το ίδιο θα γίνει και με τον ξενώνα της μητρόπολης Νεαπόλεως στη Θεσσαλονίκη. Ενεργοποιείται επίσης η «Χριστιανική Αλληλεγγύη», που συνδέεται με ιδρύματα όπως το «Κόκορη» και «Δάμαρις» για κορίτσια με νοητική στέρηση.
Η οργάνωση αυτή είχε ιδρυθεί από τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό το 1940 και τώρα πρόκειται να συντονίσει τα βήματά της με τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη».
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 25/1/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου