08 Ιουλίου, 2025

MΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ;

Διευκρινιστικά να πω ότι είναι θεμιτό ένα μεγάλο εκδοτικό συγκρότημα να υποστηρίζει ένα πολιτικό πρόσωπο. Και είναι εξίσου θεμιτό να έχει άποψη για το ποιος θα πρέπει να ηγείται του πολιτικού χώρου τον οποίον παραδοσιακά στήριζε το εν λόγω συγκρότημα. Αυτό συμβαίνει και στο εξωτερικό, συνέβαινε και στην Ελλάδα.

Να υπενθυμίσω πως το 2007, στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, το συγκρότημα Λαμπράκη είχε στηρίξει αναφανδόν συγκεκριμένο υποψήφιο. Συνεπώς, χωρίς κραυγές και αναθέματα, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτό το δικαίωμα παρέμβασης στο ίδιο Συγκρότημα υπό τη νέα ιδιοκτησία, αν βέβαια θεωρήσουμε παρέμβαση το τι έγραψε μια από τις πολλές ιστοσελίδες του. Αλλά δε μένω σε αυτή τη λεπτομέρεια και προχωρώ.

Άρα, νομίζω ότι το προβληματικό σημείο αυτής της παρέμβασης δεν είναι η παρέμβαση καθ΄εαυτή, αλλά η ουσία της. Για ποιο λόγο υποστηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα. Τι βλέπουν όσοι τον επαναπροωθούν στην κεντρική πολιτική σκηνή στο πρόσωπό του; διότι υπάρχουν τα εξής εντελώς αρνητικά δεδομένα.

1.Έχει ηττηθεί πέντε φορές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την τελευταία φορά η ήττα του ήταν συντριβή. Απέναντί του δεν έχει να επιδείξει ούτε μια νίκη. Κοινώς, αποτελεί έναν καλό «πελάτη».

2.Και ο δικός του χώρος, αυτός της ριζοσπαστικής Αριστεράς, στέκεται απέναντί του από επιφυλακτικά έως απορριπτικά. Του καταλογίζουν το 17,5% του 2023 και τα όσα επακολούθησαν.

3.Αν εξαιρέσουμε τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φάμελλο, με κανέναν άλλον πολιτικό αρχηγό δεν μπορεί να συνομιλήσει, διότι ουδείς τον δέχεται ως συνομιλητή.

4.Αυτή τη στιγμή δεν έχει κόμμα και αναζητεί πολιτικό χώρο για να δραστηριοποιηθεί. Επιπροσθέτως αναζητεί και στελέχη που θα συνδράμουν στο εγχείρημά του, αν το αποτολμήσει.

5.Και το πιο σημαντικό: με την επανεμφάνισή του σε τι αποβλέπει; Να εκφράσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, άντε και κάτι παραπάνω; Να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι σημαντική διότι καθορίζει και τη στρατηγική του Α. Τσίπρα και τον πολιτικό του λόγο. Επί παραδείγματι: ο Α. Σαμαράς αν ιδρύσει κόμμα, θα αποβλέπει στη συγκυβέρνηση, μετά τις εκλογές, με τη Νέα Δημοκρατία. Έχει κάτι να πει. Ο Α. Τσίπρας έχει να πει κάτι;

Τούτων δοθέντων συνολικά, ο Μητσοτάκης θα πρέπει να ανοίγει σαμπάνιες με την προσπάθεια που γίνεται να ξαναμπεί ο Τσίπρας στο παιχνίδι. Όσες ανακαινίσεις και να κάνουν στην πρόσοψή του, τα αντανακλαστικά που θα προκαλέσει η επανεμφάνισή του θα οδηγήσουν στην αναβίωση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Ενός μετώπου που σήμερα δεν υπάρχει.

Για όλους αυτούς τους λόγους αναρωτιέμαι για την ποιότητα και το βάθος της πολιτικής σκέψης όλων αυτών που μεθοδεύουν την επιστροφή Τσίπρα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Με αμφιβόλου γνησιότητας πρακτικά και με επικολυρικές εκτιμήσεις των αγιογράφων του ούτε η Ιστορία ξαναγράφεται ούτε ανατρέπεται η δυναμική των γεγονότων. Εμπόδιο, η νωπή μνήμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: