17 Ιουλίου, 2025

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΝΔ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η «ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ»

Παρότι οι καλοκαιρινοί μήνες δεν αποτελούν την πιο ιδανική περίοδο για την αποτύπωση της αντανάκλασης που έχουν οι πολιτικές εξελίξεις στην κοινή γνώμη, εντούτοις οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναδεικνύουν, έστω σε ένα βαθμό, το σημείο «εκκίνησης» για τις πολιτικές δυνάμεις τον Σεπτέμβριο, στην έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και ουσιαστικά στην αρχή της πιο κρίσιμης καμπής πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Το πολιτικό σκηνικό, που διαμορφώνεται αυτή την ώρα, καταγράφεται στη δημοσκόπηση της Real Polls, για λογαριασμό του Protagon, ένα σκηνικό που χαρακτηρίζεται από μια δυναμική απωλειών τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση, με τη μεταξύ τους διαφορά να παραμένει διψήφια.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 23,7% με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 9,8%. Ακολουθούν Πλεύση Ελευθερίας με 8%, Ελληνική Λύση με 7,4%, ΚΚΕ με 6%, ΣΥΡΙΖΑ με 5,2%, Φωνή Λογικής με 3,4%, ΜέΡΑ25 με 2,7%, Κίνημα Δημοκρατίας με 2,6%, Σπαρτιάτες με 1,2%, Νίκη με 0,9%, όπως και η Νέα Αριστερά στο 0,9%, ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 5% των ερωτηθέντων.

Αίσθηση προκαλεί το υψηλότατο ποσοστό των αναποφάσιστων, που αγγίζει το 18,3%, με τη «γκρίζα ζώνη» να αγγίζει το 23%, σχεδόν ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δηλαδή, οι οποίοι δηλώνουν είτε ότι δεν έχουν αποφασίσει, είτε ότι σκέφτονται να μην ψηφίσουν ή να ψηφίσουν λευκό. Στην αναγωγή αποτελέσματος, μάλιστα, η αδιευκρίνιστη ψήφος αυξήθηκε στο 20,4%, ένας στους πέντε ψηφοφόρους, δηλαδή, από 15,4% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο.

Αυτό το ποσοστό θα αποτελέσει στην τελική ευθεία της τετραετίας το κρίσιμο μέγεθος για το τελικό αποτέλεσμα και τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς είναι σαφές ότι έως αυτή την ώρα οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να απευθυνθούν στους πολίτες, που τηρούν στάση αναμονής. Παρά τις απώλειες, που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, πτώση των ποσοστών τους «βλέπουν» τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Πλεύση Ελευθερίας.

Τη στιγμή, δηλαδή, που στην κυβέρνηση φαίνεται να «κοστίζει» η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, παρότι στο ερώτημα «Ποιος πιστεύετε ότι φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ;», το 40,4% απαντά το «βαθιά δυσλειτουργικό κράτος» και το 38,2% «ο ίδιος ο πρωθυπουργός», η Χαριλάου Τρικούπη αδυνατεί για μια ακόμη φορά, να «πιστωθεί» τη δυσαρέσκεια των πολιτών, χάνοντας, μάλιστα, δυνάμεις, πολύ περισσότερο, όμως, αδυνατεί να προκριθεί από τους πολίτες ως η εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης της χώρας.

Με την αναγωγή της πρόθεσης ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει πτώση δύο μονάδων και φθάνει 29,4%, ενώ το ΠΑΣΟΚ με πτώση 0,5%, εκτιμάται στο 12,5%. Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα διαπιστώνεται υποχώρηση των ποσοστών της Πλεύσης Ελευθερίας, που πάντως παραμένει σε διψήφια ποσοστά, στο 11%, ενώ ενισχυμένη εμφανίζεται η δύναμη της Ελληνικής Λύσης, την ώρα που σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, διαμορφώνεται και πάλι μια εννιακομματική Βουλή, με τους Φωνή Λογικής, ΜέΡΑ25 και Κίνημα Δημοκρατίας, να ξεπερνούν τον πήχη του 3%.

Στο κυβερνητικό επιτελείο μελετούν τα νέα δεδομένα, επισημαίνοντας αδυναμίες και σημεία στα οποία η κυβέρνηση πρέπει να ρίξει το βάρος ή αντιθέτως να συνεχίσει στην ίδια πορεία. Ένα τέτοιο παράδειγμα φαίνεται να αποτελεί το μεταναστευτικό, όπου το 38,9% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την επαναπροώθηση μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, το 24,4% την παρεμπόδιση εισόδου τους στη χώρα και μόλις το 15,8% προκρίνει την ένταξή τους στην κοινωνία.

Το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει το ενδιαφέρον του στις εξελίξεις που προοιωνίζονται για τον Σεπτέμβριο, με δεδομένο ότι η επικαιρότητα θα επικεντρωθεί τότε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με ένα πακέτο οικονομικών και κυρίως, φορολογικών μέτρων, που θα αφορούν στη μεσαία τάξη και θα περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων.

Ο Σεπτέμβριος θα ανοίξει και το κεφάλαιο της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα, που ήδη θα έχει κλείσει η κοινοβουλευτική διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών, με την αυλαία στην προανακριτική και για τον Κώστα Καραμανλή. Στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, εκτιμούν ότι σε μια περίοδο, που τα πολιτικά κόμματα θα κληθούν ουσιαστικά να παρουσιάσουν συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα και πολιτικές, με αφορμή τη ΔΕΘ, τότε, όπως σημειώνουν, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν και να συγκρίνουν χωρίς την τοξικότητα των τελευταίων μηνών, αλλά με προβολή στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: