12 Ιουλίου, 2025

ANTE PORTAS Ο ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στην τελική φάση μπαίνει το έργο του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, σηματοδοτώντας ένα κρίσιμο βήμα για την ενεργειακή διασύνδεση των Βαλκανίων και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας. Ο αγωγός, συνολικού μήκους 123 χιλιομέτρων, κατασκευάζεται από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς των δύο χωρών, ΔΕΣΦΑ και Nomagas, με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και αναμένεται ισχυροποιήσει περαιτέρω τους ενεργειακούς δεσμούς των δύο χωρών.

Προ ημερών, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη της κατασκευής του τμήματος της χώρας, παρουσία του πρωθυπουργού Χρίστιαν Μίτσοσκι, με ανάδοχο την εταιρεία Rapid Build. Στην ελληνική πλευρά, οι εργασίες που εκτελεί η ΤΕΡΝΑ έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του έτους και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Το project αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου για τη Βόρεια Μακεδονία, παρέχοντας πρόσβαση στο ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου και στους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης.

Το σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2027, θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στη σχετική τελετή που πραγματοποιήθηκε κοντά στην πόλη Νεγκότινο, παρευρέθηκαν, o πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησής του, οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ελλάδας στη χώρα, καθώς και εκπρόσωποι της κρατικού διαχειριστή μεταφοράς φυσικού αερίου της Βόρειας Μακεδονίας (NOMAGAS), της ΔΕΣΦΑ, της σερβικής SRBIJAGAS, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης EBRD, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB)

Ενεργειακή γέφυρα και γεωπολιτικό στοίχημα

Ο αγωγός θα μεταφέρει 1,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, με δυνατότητα αύξησης στα 3 δισ., συνδέοντας το ελληνικό δίκτυο με εκείνο της Βόρειας Μακεδονίας. Παράλληλα, προβλέπεται τεχνική δυνατότητα μεταφοράς πράσινου υδρογόνου, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα της επένδυσης. Το έργο υποστηρίζεται από την ΕΕ στο πλαίσιο της ενοποίησης των ενεργειακών αγορών των Δυτικών Βαλκανίων και ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας σε έναν τομέα υψηλής γεωπολιτικής σημασίας.

Ο νέος αγωγός θα επιτρέψει την πρόσβαση σε νέες αγορές, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και υποστηρίζοντας την ενεργειακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης και της μελλοντικής μεταφοράς υδρογόνου, καθώς είναι 100% συμβατός για τη μεταφορά του.

Περαιτέρω, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την προέκταση του αγωγού στην σερβική επικράτεια. Με τον τρόπο αυτό, το Βελιγράδι κάνει ένα σημαντικό βήμα απομάκρυνσης από το ρωσικό αέριο, καθώς θα μπορεί να τροφοδοτείται με αέριο και από την Ελλάδα, μέσω Βόρειας Μακεδονίας.

Παράλληλα, ο αγωγός θα είναι μελλοντικά «Hydrogen Ready», θα κατασκευασθεί δηλαδή με τεχνικές προδιαγραφές ώστε να είναι συμβατός στη μεταφορά έως και 100% «πράσινου» υδρογόνου. Επομένως, προορίζεται να αποτελέσει στο μέλλον μέρος του δικτύου αγωγών που θα αναπτυχθούν στην περιοχή για τη διακίνηση ανανεώσιμου αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: