10 Φεβρουαρίου, 2025

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Για εμάς μείζον ζήτημα είναι να υπάρχει ανάπτυξη, η οποία δεν θα αφορά μόνο την Αττική, αλλά και κάθε γωνιά της χώρας σε κάθε Περιφέρεια», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, απαντώντας νωρίτερα στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πάρι Κουκουλόπουλου. Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συζητήσει τη συμμετοχή και άλλων υπουργών στην κυβερνητική δομή, για την υλοποίηση του σχεδίου Δίκαιης Ανάπτυξης.

Σημείωσε ωστόσο, ότι υπάρχει η επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού για το σχέδιο δίκαιης μετάβασης, η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και συντονισμού της χρηματοδότησης, η Διαχειριστική Αρχή ΕΣΠΑ ΔΑΜ, το αυτοτελές παρατηρητήριο ΔΑΜ, τμήμα νομικής υποστήριξης, η Μετάβαση ΑΕ και συμπληρωματικά, δύο περιφερειακές επιτροπές, μια στην Πελοπόννησο και μια στη Δυτική Μακεδονία.

«Η ανάπτυξη δεν έρχεται, ούτε με ένα νόμο και με ένα άρθρο, ούτε με νέες δομές. Αντιθέτως, έρχεται μέσα από συστήματα διακυβέρνησης και διοίκησης, έτσι ώστε να παρακολουθούν αποτελεσματικά τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν για το σχέδιο αυτό», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας. O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία, για την οποία μάλιστα και ίδιος κατέθεσε σχετική τροπολογία πριν από μερικές ημέρες, αποτελούσε δέσμευση της κυβέρνησης από το 2020, που ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Ο κ. Κουκουλόπουλος υπογράμμισε ότι η ρήτρα οφείλει να αφορά όλα τα υπουργεία και την υποχρέωσή τους να νομοθετούν, να καταρτίζουν προγράμματα και να εκδίδουν διοικητικές πράξεις για την εφαρμογή τους. Στην αρμόδια επιτροπή ωστόσο, μετέχουν κάποιοι μόνο υπουργοί και δεν προβλέπεται η συμμετοχή του υπουργού Υποδομών, η συμμετοχή του υπουργού Υγείας αλλά και του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής.

Σημείωσε επίσης ότι ενώ το ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής, για το 2025, αριθμεί 409 σελίδες, αλλά για τη Δυτική Μακεδονία αφιερώνεται μόλις 1,5 σελίδα, η οποία μάλιστα περιορίζεται αποκλειστικά στις αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση.

«Δεν γίνεται έτσι η αναζωογόνηση μιας περιοχής, που έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης», ανέφερε ο Πάρις Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν μπόρεσε να βρει συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου, που στα θέματα της, να υπάρχει αναφορά στα ζητήματα της Δυτικής Μακεδονίας. Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές ενέργειες από το 2019, για τις περιοχές δίκαιης μετάβασης, και στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: