02 Ιανουαρίου, 2025

ΤΟ SANTA CLAUS ΡΑΛΙ ΚΑΙ Η ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Μία από τις καλύτερες ετήσιες επιδόσεις της νέας χιλιετίας κατέγραψαν οι παγκόσμιες μετοχές κατά τη διάρκεια του 2024, με την άνθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης να συμβάλει τα μέγιστα. Μετοχές όπως η Nvidia σήκωσαν τις αγορές… στις πλάτες τους, με αποτέλεσμα σήμερα η συνολική κεφαλαιοποίηση των μετοχών αποτελούν το γκρουπ των «Magnificent 7» να διαμορφώνεται στα 18,38 τρισ. δολάρια, που αντιστοιχεί στο 36% του κορυφαίου χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει καταγραφεί στα χρονικά και για πολλούς η εξέλιξη αυτή προβληματίζει για τη συνέχεια. Λίγο πριν το τέλος του έτους, στις 18 Δεκεμβρίου, ήρθε η Fed να προσγειώσει τους επενδυτές σε μία νέα πραγματικότητα, στην οποία τα επιτόκια δε θα μειωθούν όσο έχουν προεξοφλήσει οι αγορές το 2025. Μέσα από τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, επιβεβαιώθηκε, μάλιστα, ξανά ότι δε θα επιστρέψουμε στα μηδενικά επιτόκια της περασμένης δεκαετίας.

Κάπως έτσι, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες της τάξης του 3,7% και από το ιστορικό υψηλών των 6.090 μονάδων, υποχώρησε στις 19 Δεκεμβρίου στις 5.867 μονάδες. Προς στιγμήν, οι επενδυτές ανησύχησαν ότι το ράλι των γιορτών – το λεγόμενο Santa Claus ράλι – δεν θα ερχόταν φέτος, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι φοβήθηκαν ότι κάπου εδώ τελειώνει το ράλι που ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου του 2022.

Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε αυξημένη μεταβλητότητα τελευταία, αλλά και γιατί έχει επανέλθει ο κίνδυνος «τεχνικής χρεοκοπίας» των ΗΠΑ. Η υπουργός Οικονομικών, Τζέντ Γέλεν, προειδοποίησε την περασμένη Παρασκευή ότι η Αμερική κινδυνεύει να υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα αξιοπιστίας, στην περίπτωση που δε ληφθούν έκτακτα μέτρα έως τις 14 Ιανουαρίου. Νωρίτερα, πάντως, ο… Άγιος Βασίλης τελικά εμφανίστηκε στις αγορές και με ένα ανοδικό σερί του 3% οδήγησε ξανά τον S&P 500 πάνω από τις 6.000 μονάδες και κοντά σε νέα υψηλά, για να έρθει το πτωτικό σερί στις 26 και 27 Δεκεμβρίου να τον ρίξει εκ νέου κάτω από τις 6.000 μονάδες.

Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι ο όρος «Santa Claus ράλι» πρωτοεμφανίστηκε το 1972 στο Stock Trader’s Almanac, από τον δημιουργό του Γέιλ Χιρς, για να περιγράψει το φαινόμενο που θέλει τις μετοχές να κινούνται ανοδικά κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας συναλλαγών του Δεκεμβρίου και στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους.

Αργότερα, το Santa Claus ράλι συνδέθηκε με τη γενικότερη τάση να σημειώνουν κέρδη τα χρηματιστήρια – και ειδικότερα η Wall Street – γύρω από την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Υπάρχουν, για παράδειγμα, χρονιές που το εν λόγω ράλι ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε λίγο μετά την Πρωτοχρονιά. Σύμφωνα με την Bank of America, το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου αποτελεί παραδοσιακά τη δεύτερη καλύτερη περίοδο του έτους για τη Wall Street.

Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για το τι ακριβώς πυροδοτεί το εν λόγω ράλι, όπως ότι επιχειρηματικά στελέχη επενδύουν τα μπόνους του έτους ή ότι πολλοί επιθυμούν να κάνουν trades που θα τους ωφελήσουν φορολογικά. Σε κάθε περίπτωση, οι καιροί αλλάζουν και τίποτα δεν είναι ίδιο με τη δεκαετία του 1970. Τα στατιστικά δείχνουν ότι ο S&P 500 κινείται ανοδικά τον Δεκέμβριο στο 74% των φορών από το 1950 έως σήμερα, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 83% σε χρονιές προεδρικών εκλογών όπως η φετινή, σημειώνει ο BofA.

Σήμερα, οι επενδυτές κοιτούν πολύ πιο πέρα από το Santa Claus ράλι. Ποντάρουν στις προοπτικές της τεχνολογικής επανάστασης, στη συνέχεια της AI mania, ενώ παράλληλα προσπαθούν να βρουν τις «νέες Nvidia», ήτοι τις μετοχές που θα πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη φάση του χρηματιστηριακού ράλι. Έχουν συνηθίσει, βλέπετε, σε πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις από ένα 3% ή 4% που μπορεί να δώσει το ράλι των Χριστουγέννων. 

Και πώς να τους αδικήσει κανείς όταν οι μετοχές των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών αποδείχθηκε ότι ήταν ασταμάτητες κατά τη διάρκεια του 2025, με την Nvidia να σημειώνει κέρδη άνω του 180%, την Tesla να ακολουθεί με άνοδο 83%, τη Meta να ενισχύεται κατά 70%, την Amazon να κερδίζει 50% και τις Google, Apple και Microsoft, να καταγράφουν άνοδο 40%, 35% και 16% αντίστοιχα. Ξεκινώντας το νέο έτος, αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα μπορεί να συνεχιστεί για πολλούς λόγους. Πρώτον, γιατί το ράλι συμπληρώνει 26 μήνες και πολλοί ανησυχούν για τις υψηλές αποτιμήσεις, ενώ πάντα υπάρχει και η περίπτωση μίας «υγιούς» διόρθωσης. 

Δεύτερον, διότι πλησιάζει η ώρα της ορκωμοσίας του Τραμπ και η ώρα της αλήθειας σε ό,τι αφορά τους δασμούς και το ενδεχόμενο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου και τρίτον, γιατί όπως δήλωσε η Γέλεν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα χτυπήσει το όριο του χρέους περίπου στις 14-23 Ιανουαρίου, αν δε ληφθούν έκτακτα μέτρα για να αποφευχθεί η «τεχνική χρεοκοπία». Η αύξηση του ορίου του χρέους και η αβεβαιότητα γύρω από το λεγόμενο default της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποτελεί παραδοσιακά παράγοντα που αυξάνει τη μεταβλητότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: