20 Ιανουαρίου, 2025

ΓΙΑΤΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ METEOR ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ GAMECHANGER ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η πιθανή απόκτηση πυραύλων Meteor από την Τουρκία, σε συνδυασμό με την αγορά αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, αναμένεται να επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις στην ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο. Ο Meteor, ως ένας από τους πιο εξελιγμένους πυραύλους αέρος-αέρος στον κόσμο, διαθέτει εμβέλεια που ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα και δυνατότητες πλήγματος πέρα από την οπτική εμβέλεια (BVR). Αυτά τα χαρακτηριστικά δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει την κυριαρχία στον εναέριο χώρο της.

Η τουρκική αεροπορία, εξοπλισμένη με Meteor και Eurofighter, θα αποκτήσει τη δυνατότητα δημιουργίας ζωνών απαγόρευσης πτήσεων (no-fly zones) σε ευρείες περιοχές του Αιγαίου. Οι προηγμένες επιχειρησιακές δυνατότητες του Meteor, όπως η ικανότητα πλήγματος σε μεγάλες αποστάσεις και η ανθεκτικότητα στις ηλεκτρονικές παρεμβολές, καθιστούν τον συνδυασμό αυτόν ιδιαίτερα επικίνδυνο. Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να περιορίσουν την ελληνική επιχειρησιακή υπεροχή και να αυξήσουν την πίεση στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για να αποτρέψει την πώληση των Meteor στην Τουρκία. Η Γαλλία, ως κύριος προμηθευτής των πυραύλων και στενός σύμμαχος της Ελλάδας, αποτελεί βασικό μοχλό πίεσης. Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές μπορούν να αναδείξουν τις απειλές που προκύπτουν από την πώληση αυτών των προηγμένων συστημάτων σε μια χώρα που συχνά προκαλεί προβλήματα, εντάσεις και αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, η Ελλάδα μπορεί να ενεργοποιήσει τις συμμαχίες της με χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Βρετανία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ανάδειξη της απειλής για την ασφάλεια της περιοχής μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές αποφάσεις που θα περιορίσουν την εξαγωγή προηγμένων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία. Η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές αναβαθμίσεις, όπως η απόκτηση 24 αεροσκαφών Rafale, εξοπλισμένων με πυραύλους Meteor, SCALP και EXOCET. Ωστόσο, οι εξελίξεις απαιτούν περαιτέρω ενίσχυση:

---Αύξηση παραλαβής F-35: Τα μαχητικά 5ης γενιάς προσφέρουν ανώτερη τεχνολογία stealth και επιχειρησιακές δυνατότητες που μπορούν να αντισταθμίσουν την τουρκική ενίσχυση.

---Αύξηση των αφών Rafale: Η παραλαβή περισσότερων Rafale( μιας ακόμη Μοίρας), πλήρως εξοπλισμένων με Meteor, θα ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας.

---Αναβάθμιση F-16 block-50 σε επίπεδο Viper: Ta F-16 V μπορούν να διατηρήσουν υψηλή επιχειρησιακή αξία.

----Αγορά βλημάτων και οι πυραύλων 5ης γενιάς που χαρακτηρίζονται από προηγμένα χαρακτηριστικά τα οποία βελτιώνουν την ακρίβεια, την εμβέλεια, την ευελιξία και την ικανότητά τους να επιχειρούν σε σύγχρονα και πολυδιάστατα πεδία μάχης. Αυτά τα συστήματα είναι εξοπλισμένα με προηγμένα ηλεκτρονικά, έχουν χαμηλή παρατηρησιμότητα (stealth) και δυνατότητες να αντιμετωπίζουν προηγμένα συστήματα.

Η εμβάθυνση της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ είναι ζωτικής σημασίας. Η κοινή ανάπτυξη τεχνολογιών αντιπυραυλικής άμυνας και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μπορούν να ενισχύσουν την ελληνική αεροπορική υπεροχή(Ατζέντα 2030). Επιπλέον, η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων στο Αιγαίο με συμμάχους θα βελτιώσει την ετοιμότητα και την ανάπτυξη τακτικών αντιμετώπισης των νέων απειλών. 

Η διατήρηση του ηθικού και της εκπαίδευσης των πιλότων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αποτελεσματικότητα της Πολεμικής Αεροπορίας. Η συνεχής εκπαίδευση σε προσομοιωτές και πραγματικές συνθήκες θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των πιλότων και την επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η πιθανή απόκτηση των πυραύλων Meteor από την Τουρκία δημιουργεί έναν νέο στρατηγικό χάρτη στο Αιγαίο, με άμεσες συνέπειες για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας. Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου η διπλωματία, η ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας και οι στρατηγικές συνεργασίες είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

Η Ελλάδα πρέπει να δράσει αποφασιστικά, διασφαλίζοντας την αεροπορική της υπεροχή και τη στρατηγική της ισορροπία στην περιοχή. Με συντονισμένες ενέργειες, μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, να διατηρήσει την αεροπορική της υπεροχή και να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: