20 Ιανουαρίου, 2025

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΕ Κ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΞΑΕΤΗ ΘΗΤΕΙΑ Ο ΠτΔ

Κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση το κυβερνών κόμμα θα προτείνει να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μια φορά, για μια εξαετή θητεία, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την απερχόμενη ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Παράλληλα τόνισε πως ενόψει της προεδρικής εκλογής πρέπει να σφυρηλατηθεί η εθνική ενότητα με όρους ρεαλισμού και αλήθειας.

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την κυρία Σακελλαροπούλου.   «Δώσατε στον θεσμό τα δικά σας ξεχωριστά χαρακτηριστικά», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτή η θητεία ήταν ιστορική, καθώς για πρώτη φορά γυναίκα ανέλαβε το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού επανέλαβε την πρότασή του για εξαετή θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ευχαρίστησε και πάλι την Σακελλαροπούλου εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχίσει να συμμετέχει στο δημόσιο βίο.

Από την πλευρά της η κα Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε με τη σειρά της τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία, σημειώνοντας ότι η θεσμική επικοινωνία ανάμεσα στους πολιτειακούς θεσμούς, είναι σημαντική για τη δημοκρατία και υπογράμμισε ότι σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν πολλές προκλήσεις και διακινδυνεύσεις, για αυτό και απαιτείται ετοιμότητα για ευρύτερες συναινέσεις.

«Σήμερα είναι πολλές οι προκλήσεις που ξεπερνούν σύνορά μας», είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ζητώντας ενότητα για το καλό του τόπου. Αναφερόμενος επίσης, στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είπε: «Αυτό το οποίο προέχει είναι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες και να σφυρηλατηθεί η Εθνική ενότητα με όρους ρεαλισμού και αλήθειας.

Αυτό θα επιδιώξω να κάνω ως επικεφαλής της ΝΔ». Η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκινά το ερχόμενο Σάββατο 25 Ιανουαρίου με την πρώτη ψηφοφορία, ενώ νωρίτερα, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, θα γίνει η «αλλαγή φρουράς» στη θέση του Προέδρου της Βουλής.

Αναλυτικά η συνομιλία Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου

Πρωθυπουργός: «Κυρία Πρόεδρε, η σημερινή συνάντηση είναι ξεχωριστή και διαφορετική θα έλεγα από τις συνηθισμένες, και θα ήθελα ξεκινώντας να σας ευχαριστήσω, όχι μόνο σε θεσμικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, για την άψογη συνεργασία την οποία είχαμε αυτά τα πέντε χρόνια.

Η ιστορία γράφει ότι είστε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας και πιστεύω ότι δώσατε στον θεσμό τα δικά σας ξεχωριστά χαρακτηριστικά, ανοίγοντας την Προεδρία της Δημοκρατίας στην ελληνική κοινωνία, δίνοντας μεγάλη έμφαση σε κοινωνικά ζητήματα, στον πολιτισμό, στις τέχνες.

Όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και κατ' ιδίαν, η θεσμική μου άποψη, την οποία θα αποτυπώσουμε και στην πρόταση την οποία θα κάνουμε για την συνταγματική αναθεώρηση, διαδικασία που θα ξεκινήσει το 2026, είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να υπηρετεί για μία 6ετή θητεία και εφόσον αυτή η πρόταση γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο αυτός θα είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσουμε μπροστά.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο προέχει αυτήν τη στιγμή είναι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες για την εκλογή του καινούργιου Προέδρου και να σφυρηλατηθεί, παρά τις όποιες αντιρρήσεις μπορεί να υπάρχουν, η εθνική ενότητα, αλλά με όρους ρεαλισμού και αλήθειας. Αυτό θα επιδιώξω σε κάθε περίπτωση να κάνω ως επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, αναμένοντας και την στάση των υπολοίπων κομμάτων.

Θα ήθελα να κλείσω από εκεί που ξεκίνησα. Ευχαριστώντας σας και πάλι για το γεγονός ότι καθιερώσαμε αυτές τις μηνιαίες, τακτικότατες συναντήσεις για μια κατ' ιδίαν ανταλλαγή απόψεων και ευχόμενος να συνεχίσετε να συμμετέχετε με τον δικό σας ξεχωριστό τρόπο στον δημόσιο βίο της πατρίδας μας - νομίζω ότι είναι κάτι που το χρειαζόμαστε όλοι».

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα και εγώ να ευχαριστήσω, για άλλη μια φορά, εσάς και τη Βουλή των Ελλήνων, για την τιμή και την εμπιστοσύνη, όταν πριν από πέντε χρόνια μου αναθέσατε το αξίωμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, και βέβαια εσάς για τη συνεργασία που είχαμε αυτά τα πέντε χρόνια.

Η θεσμική επικοινωνία μεταξύ των πολιτειακών παραγόντων και η ενημέρωση είναι πολύ σημαντική σε μια δημοκρατία, αυτό τον σκοπό εξυπηρετούσαν οι μηνιαίες μας συναντήσεις. Στο σημερινό διεθνές σκηνικό, η εποχή μας έχει πάρα πολλές προκλήσεις και διακινδυνεύσεις που υπερβαίνουν τα σύνορα της πατρίδας μας και αυτό καθιστά αναγκαία την ετοιμότητα όλου του πολιτικού συστήματος, με τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις για το καλό του τόπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: