18 Ιανουαρίου, 2025

ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΤΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΠΩΛΗΤΗΡΙΑ

Η κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το εργοστάσιο παραγωγής PET της Polisan Hellas στο Βόλο έγινε η αιτία για την επαναφορά στην επικαιρότητα του προβλήματος της αποβιομηχάνισης το οποίο οφείλεται στο αυξημένο ενεργειακό κόστος και απειλεί όχι μόνο τον κλάδο των πλαστικών, αλλά ολόκληρο τον κλάδο της βιομηχανίας, αν αναλογισθεί κανείς ότι στο διάστημα της τελευταίας τριετίας έξι εμβληματικές επιχειρήσεις έχουν οδηγηθεί σε οριστικό  λουκέτο.

Το εργοστάσιο της Polisan Hellas, το οποίο παράγει PET, ένα υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών μπουκαλιών για αναψυκτικά, παιδικών παιχνιδιών, κουρτινών μπάνιου ακόμη και ειδών ρουχισμού βρίσκεται, πλέον σε διαδικασία πώλησης, με αποτέλεσμα 75 εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απόλυσης.

Η σχετική απόφαση των μετόχων οφείλεται κατά κύριο λόγο στο αυξημένο ενεργειακό κόστος καθώς και στα παραγωγικά προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία και ο ανταγωνισμός από αγορές όπως η Κίνα, οδήγησαν τους μετόχους στην απόφαση αυτή.

Τα προβλήματα του κλάδου εντείνονται ακόμη περισσότερο και από μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο και η αναγκαία μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία, που προϋποθέτουν σημαντικές επενδύσεις εκ μέρους της βιομηχανίας και, κατά συνέπεια, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ΣΒΠΕ, η Polisan Hellas,  αποτελεί ένα μόνο από τα παραδείγματα επιχειρήσεων που αγωνίζονται να επιβιώσουν υπό τις παρούσες συνθήκες. Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στην απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά διαχέονται ευρύτερα στην οικονομία, καθώς υπονομεύεται η παραγωγική δραστηριότητα και η ικανότητα εξαγωγών. 

Ο ΣΒΠΕ, όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, έχει επισημάνει τις στρεβλώσεις αυτές τόσο στην Πολιτεία όσοι και σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας την ένταξη αυτού του στρατηγικής σημασίας κλάδου στις ενεργειακές επιδοτήσεις, κάτι που δεν συμβαίνει έως και σήμερα.

Η ελληνική βιομηχανία πλαστικών, καταλήγει ο Σύνδεσμος, με ιστορία δεκαετιών και κρίσιμο ρόλο στην εθνική οικονομία, δεν πρέπει να αφεθεί να παρακμάσει. Η επαναβιομηχανοποίηση της Ελλάδας είναι ένα στοίχημα για το άμεσο μέλλον, που απαιτεί, όμως, λύσεις στο παρόν.

Τα λουκέτα της προηγούμενης διετίας

Η περίπτωση της Polisan Hellas δεν είναι η μόνη. Στη χρονιά που πέρασε ο Tiago Moreira da Silva, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου BA Glass, αποφάσισε το κλείσιμο του μοναδικού ιστορικού εργοστασίου υαλουργίας στη χώρα μας, αυτό της εταιρείας «Γιούλα» στο Αιγάλεω.

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της Ρώσο-ουκρανικής σύγκρουσης και την κατακόρυφη άνοδο του ενεργειακού κόστους, δηλαδή μέσα στο 2023, έβαλαν λουκέτο άλλα τρία εργοστάσια, επαναφέροντας το «φάντασμα» της αποβιομηχάνισης, η οποία είχε ταλαιπωρήσει τη χώρα κατά τη δεκαετία του ’80 και όχι μόνον.

Το 2023, και συγκεκριμένα στις 13 Απριλίου έκλεισε οριστικά το εργοστάσιο της Tupperware στη Θήβα, μετά από 56 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Στο εργοστάσιο της αμερικανικής Tupperware εργάζονταν μόνιμα 160 άτομα. Η ελληνική θυγατρική του γιγαντιαίου αμερικανικού ομίλου είδε την προηγούμενη χρήση, δηλαδή το 2022 τα καθαρά της κέρδη να αυξάνονται κατά  57,17% στα 2,136 εκατ. ευρώ αλλά τις πωλήσεις της να μειώνονται  14,19% στα 38,855 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, στις οικονομικές καταστάσεις ο ορκωτός ελεγκτής, που ήταν η PwC είχε εκφράσει για την Tupperware Hellas ουσιώδη αβεβαιότητα, για το αν θα μπορέσει να συνεχίσει τις δραστηριότητές της.

Την ίδια χρονιά έκλεισε το εργοστάσιο του βρετανικού ομίλου Reckitt Benckiser στο Βασιλικό της Χαλκίδας, το οποίο παρήγαγε μεταξύ άλλων το μαλακτικό ρούχων Quando, ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα.  Σημειώνεται ότι μετά το κλείσιμο του εργοστασίου πωλήθηκε και το ακίνητο. Ο λόγος για κλείσιμο του εργοστασίου είναι ότι έγινε μη κερδοφόρο και μη βιώσιμο, σύμφωνα με την εταιρεία Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home A.E.

Σημειώνεται ότι προ εικοσαετίας το μαλακτικό ρούχων Quando ήταν ο ηγέτης του κλάδου, με μερίδιο πάνω από 24%. Ο κύκλος εργασιών του βρετανικού ομίλου Reckitt Benckiser στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 81 εκατ. ευρώ το 2022 από 76,6 εκατ. ευρώ το 2021.

Λίγο πριν το κλείσιμο του εργοστασίου της υαλουργία «Γιούλα» και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2023, έκλεισε και η παραγωγική μονάδα της Crown Hellas Can στην Πάτρα. Είχε προηγηθεί τον αμέσως προηγούμενο Ιούνιο το κλείσιμο της γραμμής παραγωγής για καπάκια στην Κόρινθο.  Η απόφαση αυτή επηρέασε τους 121 εργαζομένους που απασχολούνταν στο εν λόγω εργοστάσιο, ενώ άλλες 39 θέσεις εργασίας χάθηκαν από το κλείσιμο του εργοστασίου της Κορίνθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: